Заедно връщаме природата“ е мотото на група немски ентусиасти, обединени

...
Заедно връщаме природата“ е мотото на група немски ентусиасти, обединени
Коментари Харесай

Градско пчеларство за хоби и за запазване на еко равновесието

„ Заедно връщаме природата “ е мотото на група немски запалянковци, обединени от концепцията да развиват едно относително ново за градските условия занятие – развъждането на пчели. Отглеждането на пчели единствено по себе си, несъмнено, е доста повече от занимание. На фона на стряскащите статистики за мистериозно топящата се популация на пчелите и пророчеството на Айнщайн, че без пчели Земята може да оцелее единствено 4 години, популяризирането на пчеларството е по-скоро избавителна задача за човечеството ни.

Ролята на пчелите в природата. Основната роля на пчелите е в опрашването на редица цъфтящи растения. Неслучайно в някои региони на света е развито така наречен преносимо пчеларство, при което пчелните фамилии се местят, тъй че да са наоколо до обработваеми аграрни площи, като спомгат интензивно за опрашването на растенията. Наред с ролята им в селското стопанство, пчелите са главен асистент в опазване на билогичното равновесие в природата, защото се способстват за опрашването и на диворастящите типове и с това спомагат за тяхното опазване. Без пчели опрашването и запазването на растителните типове биха били невъзможни. А от там нашето изхранване и въздухът, който дишаме безусловно стоят под въпрос.

Но за какво тъкмо в града?

На всички е ясно, че популацията е съсредоточено в градовете и мъчно можем да завърнем младежите в селата, където да отглеждат пчели. Но пчелните кошери и пчелните фамилии напълно сполучливо могат да съществуват и в градски условия. Не единствено това – опитът и изследванията на градските пчелари сочат, че медът на градските пчели е в пъти по-чист, защото растенията в градовете не се обработват с пестициди и изкуствени торове за разлика от тези на село, при огромните аграрни арендатори. А мръсният въздух и изгорелите газове от колите? И това не е спънка, защото пчелите имат неповторимата дарба да филтрират и пречистват нектара, който събират.



И в случай че под градско пчеларство си представяте кошери със застрашително прелитащи жужащи гадинки в междублоковите пространства, не сте познали. Още преди няколко години един от известните софийски хотели сложи на покрива си няколко пчелни кошера, като стана първият български хотел, предлагащ на гостите си мед лично произвеждане. Това се случи неотдавна и на една от терасите на НДК. Но ние не сме пионери в тази активност. Пчелни кошери можете да откриете в самия Бундестаг, Парижката опера и зелените покриви на огромни мегаполиси като Токио, Ню Йорк и Токио. Същото може да се случи безусловно и на вашия балкон.

Не е ли трудоемко?

От не един или двама пчелари сме чували, че пчеларството не е лесна работа и изисква съществени знания и отдаване. Това важи в случаите, в които развъждането не пчели е за високи добиви на мед и осъществяване на облага. Що се касае градското хоби-пчеларство нещата надалеч не са толкоз комплицирани. Изисква се спазването на няколко съществени правилото и най-много – почитание към пространството и работата на пчелите. В това се крие и ключът към мирното общуване с пчелите. Ужилването надалеч не е прелестно преживяване и с право доста от нас се опасяват от жужащите инсекти. Но и доста хора към момента бъркат пчелите и осите. Истината е, че пчелата в никакъв случай не би ужилила човек, в случай че не се усеща застрашена или пък усети, че някой желае да открадне от скъпата й продукция.

И с цел да се върнем към тематиката за метода на развъждане на пчели в градски условия, ще кажем, че за задачата човек може да се достави със особено проектирани за задачата кошери, които оптимално улесняват начинаещия хоби-пчелар. От там нататък нещата са елементарни. Хората, от които ще се снабдите с кошери за балконско пчеларство знаят, че сте новак пчелар и с удоволствие ще ви срещнат с главните правила за развъждането на жълто-черните фамилии. А за по-запалените по концепцията ще подшушнем, че на 6ти ноември тази година започва първото, изцяло гратис учебно заведение за пчелари в Лесотехническата професионална гимназия в град Берковица.

Мода или не – градското пчеларство може да се трансформира в идващото ви обичано занятие с невероятни изгоди за опазване на екологичното равновесие. И в случай че в миналото се е случвало да чуете от умел пчелар разкази за напълно построената конструкция и работа на пчелното семейство, за тежките, пропити с мед восъчни пити, в случай че сте усещали в миналото аромата на одеве изкаран мед и сте опитвали от искрящата и безпределно сладка струйка злато, стичаща се от медната центрофуга, то сигурно ще ме разберете – пчеларството е не просто занятие, пчеларството е обич за цялостен живот.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР