Заедно Техномаркет, Булгартабак, Слънчев ден и фирма на Румен Гайтански-Вълка,

...
Заедно Техномаркет, Булгартабак, Слънчев ден и фирма на Румен Гайтански-Вълка,
Коментари Харесай

ББР е отпуснала още над 25 млн. евро на "Техномаркет"

Заедно " Техномаркет ", " Булгартабак ", " Слънчев ден " и компания на Румен Гайтански-Вълка, все свързани с Движение за права и свободи, са 1/3 от кредитния портфейл на ББР

© Георги Кожухаров След като през септември Българска банка за развиване даде 51.13 млн. евро заем за самобитно мениджърско изкупуване на " Техномаркет България ", при започване на октомври държавната институция продължава с ново финансиране за новооформената (поне на хартия) група. От партидата на сдружението в Търговския указател се виждат два нови заема за общо 25.5 млн. евро. за веригата за техника.

С това експозицията на банката към " Техномаркет " и директния му притежател " Маркет инвестмънт " нараства до 76.66 млн. евро, или малко под 150 млн. лева Формалното обособяване на веригата евентуално е точно за усвояването на заема, защото предходният й притежател - " Булгартабак холдинг ", който се смята, че се управлява от депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, към този момент има заеми от ББР за суми от порядъка на над 150 млн. лева По закон банките не могат да отпускат на едно лице или икономическа група по-големи заеми от четвърт от личния си капитал, което за ББР по последни данни е малко над 200 млн. лева

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новите преференциални заеми

От решението на борда на " Техномаркет " от 31 октомври за одобрение на заемите стават ясни и детайлите по тях. Единият е за 16.533 млн. евро, като те ще бъдат употребявани да се погасят остарели отговорности на компанията. За ПИБ по заем от 2016 година ще отидат до 13.633 млн. евро, а с останалите 2.9 млн. евро ще се покрият задълженията към БАКБ по контракт от 2015 година

Срокът на новия заем от ББР е 15 години, а лихвата по него е извънредно преференциалните 3-месечен Euribor + 1.5 пункта, само че не по-малко от 2%, което при настоящите условия значи 2%. Такава беше цената и на септемврийския заем, посредством който " Маркет инвестмънт " купи " Техномаркет " от " Благоевград БТ ".

Вторият заем е линия за асимилиране на банкови гаранции и акредитиви в размер на до 9 млн. евро. Тя е с петгодишен период, като лихвените условия са същите като при другия заем. Обезпеченията са залог на предприятието, както и на стоките на склад и на бъдещите вземания на веригата за техника.

Като взаимен дебитор по заемите встъпва притежателят " Маркет инвестмънт ", сдружение на Борис Захариев и Кирил Кобарелов, които от години са мениджъри във компании на Пеевски - преди " Техномаркет " в Lafka. Същевременно и самата верига за техника става поръчител по заема на притежателя си от ББР, което е обяснимо - " Маркет инвестмънт " няма друга активност и активи.

Със затихващи функционалности

Новият заем значи, че в огромната си част предходните 100 млн. лева от септември са отишли не за погасяване на заеми, а чисто за заплащане на цената на акциите. Това би трябвало да значи, че сумата от ББР в огромната си част евентуално е отишла към " Благоевград БТ ". В самостоятелния доклад на компанията майка " Булгартабак " за деветмесечието това не се вижда, като единствено сбито е маркирано, че е загубен контролът на " Техномаркет ", а консолидираните доклади към септември се чакат до края на сегашния месец.

Така или другояче очевидно посредством тази договорка тогавашният цигарен холдинг губи последния си значителен настоящ бизнес, откакто марките му бяха продадени на BAT, а фабриките в София и Благоевград - поетапно затворени. " Техномаркет " също не е в цветущо здраве, като от бивш водач на пазара с обороти над половин милиард лв. след преодоляването му от Пеевски през 2016 приходите падат и за 2018 година са едвам 218 млн. лева, като е регистрирана и 3 млн. лева загуба. А чиновниците се свиват от над 1300 при започване на 2016 година до 560 към август 2019 година Мениджърът на веригата в изявление за 24 часа след договорката приказва за 1600 чиновници, само че това евентуално включва и обектите на франчайз, а освен личните магазини на сдружението. За съпоставяне - огромният съперник на компанията - " Технополис ", в последните години усилва гладко екипа си и в този момент за нея работят над 1850 души, а 2018 година завършва с 469 млн. лева доходи и 11 млн. лева облага.

Една все по Движение за права и свободи банка

Въпреки смяната на собствеността към момента съмненията са, че действителният надзор над " Техномаркет " продължава да е в Пеевски. Косвена индикация за това да вземем за пример е, че за веригата не са търсени купувачи и не е имало процедура с консултанти, каквато е практиката. За контракта се схваща едвам от вписванията в Търговския указател, като договорката даже не е предходна през наложителното искане за утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията - нещо, което на практика никой различен вложител не си разрешава заради глобите и опцията даже да бъде развалена договорката. А и самият антимонополен орган до момента не е дал индикации, че мисли да се сезира по проблема. Отделно договорката става и без утвърждение на акционерите в " Булгартабак ", което също теоретично може да донесе до проблеми и даже незначителност, в случай че Комисията за финансов контрол реши да я прегледа.

Така ББР подхваща още една стъпка във все по-пълното й отделяне като банка на Движение за права и свободи. Само в случай че се вземат сумарно " Булгартабак " и " Техномаркет ", експозицията към депутата от придвижването към този момент е над 300 млн. лева (все отново има възможност и влезлите в изпразнения от наличие холдинг пари от продажбата на веригата за техника да отидат за погасяване на част от задълженията му към ББР). Отделно през 2018 година огромна експозиция от над 100 млн. лева беше образувана и към преструктурирането и продажбата на курорта " Слънчев ден " - официално той е благосъстоятелност на компания на Ангел Палийски, само че косвени индикации и източници приказват за действителен надзор на Пеевски и тук. През юни 2019 година пък банката означи персонален връх с индивидуален заем от 150 млн. лева за строителна компания, обвързвана с близкия до Движение за права и свободи Румен Гайтански-Вълка (доскоро той имаше взаимно сдружение с почетния ръководител на придвижването Ахмед Доган). Операцията има много сходства с тази за " Техномаркет " - заем за компания, с цел да придобие друга компания от свързани лица.

По данни към септември фирмените заеми на ББР са 1.45 милиарда лева, което значи, че към този момент устойчиво над ⅓ от портфейла й съставлява Движение за права и свободи.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР