Заедно те съставляват около 70% от всички морски отпадъци. Новите

...
Заедно те съставляват около 70% от всички морски отпадъци. Новите
Коментари Харесай

ЕС забранява пластмасата за еднократна употреба в опит за намаляване на морските отпадъци

Заедно те съставляват към 70% от всички морски боклуци. Новите правила са пропорционални и характерни за обособените артикули, тъй че да се реализиран допустимо най-хубави резултати.
Това значи, че за другите артикули ще се ползват разнообразни ограничения. Когато са налични други възможности на налични цени, ще е неразрешено предлагането на съответните пластмасови артикули за еднократна приложимост на пазара.
За продуктите без ясни други възможности фокусът е върху ограничението на тяхната употреб а посредством национални ограничения за понижаване на потреблението им, условия за проектирането и етикетирането и отговорности за ръководство на отпадъците/почистване за производителите.
На процедура Европейски Съюз предлага възбрана на пластмасата за еднократна приложимост , като по този начин в Брюксел се надяват да се подкрепи опазването на живота в моретата и океаните.

Предложението визира доста пластмасови детайли като сламки, дръжките на клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите тръбички за балони и бъркалките.

Планът обаче би трябвало да се утвърди от представителите на всички 28 страни членки в Европейския парламент, с цел да може да премине.

Ако бъде призната, възбраната ще помогне да се избегнат 3.4 милиона тона въглеродни излъчвания, да се избегне замърсяването на околната среда, чието попречване ще коства към 22 милиарда евро до 2030 година и ще се спести на потребителите 6.5 милиарда евро.

" Замърсяването с пластмаса е огромен проблем и европейците би трябвало да работят дружно, с цел да го решат “, споделя заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

„ Днес нашите оферти ще понижат пластмасите за еднократна приложимост в супермаркетите ни “, съобщи той, представен от БГНЕС.

„ Ние ще забраним някои от тези артикули и ще ги сменяем с техни по-чисти други възможности, тъй че хората въпреки всичко да могат да употребяват своите обичани артикули “, добавя Тимерманс.

В предлагането се показват съдовете за храна, както и опаковките и приборите, направени от пластмаса и употребявани нормално от веригите за бързо хранене.

В проекта няма заложен краен период за безспорна възбрана на пластмасата за еднократна приложимост на артикули като клечки за уши, съдове и сламки.
Ако бъде утвърдена възбраната, страните членки ще би трябвало да положат усиля за понижаване на броя на приборите и съдовете, направени от пластмаса, които се продават в комерсиалната мрежа. Всяка страна ще би трябвало да организира просветителна акция, а производителите ще би трябвало ясно да отбелязват по какъв начин се изхвърля техният пластмасов боклук. Производителите ще бъдат подтиквани да заменят своите пластмасови артикули с материали, които да се разграждат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР