„Заедно срещу диабета” е мотото, под което протече XI-ият конгрес

...
„Заедно срещу диабета” е мотото, под което протече XI-ият конгрес
Коментари Харесай

Специалисти от ВМА с международно признание в борбата с диабета

„ Заедно против диабета” е мотото, под което протече XI-ият конгрес с интернационално присъединяване, проведен от Българска диабетна асоциация (БДА), с поддръжката на Военномедицинска академия (ВМА), оповестиха от болничното заведение.

Поздравителни адреси във връзка провеждането на влиятелния конгрес бяха прочетени от името на здравния министър проф. Николай Петров и на ВРИД началника на ВМА полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

„ Благодаря Ви на всички, че се отзовахте на поканата ни да се обединим всички експерти в битката против диабета, тъй като това е заболяване, което визира целия организъм”. Това съобщи проф. Ивона Даскалова – ръководител на УС на БДА и шеф на Клиника по ендокринология и заболявания на обмяната на ВМА, и добави: „ Оповавайки се на новостите в международните практики в лекуването и профилактиката на захарния диабет, ние се стремим да бъдем един от главните участници в битката с него и неговите последици. Поради това грижата за болния надвишава ролята на ендокринолога и постанова интердисциплинарен и обществен подход”.

„ Заедно против диабета” се събраха експерти от разнообразни медицински области и страни, като измежду лекторите бяха проф. Су Бонг Чой – шеф на Диабетния център в университета Копкик (Сеул, Южна Корея); доктор Братислав Милованович – ръководител на Федерацията на сдруженията за битка с диабета в Сърбия; проф. Иво Петров – шеф на Клиника по кардиология към МБАЛ „ Сити Клиник”; доцент Валентин Василев – шеф на отделението по съдова хирургия при МБАЛ – Бургас; проф. Драгомир Коев – МБАЛ-Варна към ВМА, МЦ „ Клиника професор Коеви”; проф. Боян Лозанов – шеф на Клиника по ендокринология и нефрология към „ Токуда болница София”. На лекциите участваха и доста общопрактикуващи лекари от страната, пациенти и студенти.

Според изнесените данни, милиони хора по света страдат от диабет, като се чака през 2030 година пациентите с тази диагноза да наброяват към 500 милиона души. България също не прави изключение от тази статистика.

„ Докато през 1992 година говорехме за 3% диабетно заболели, последното епидемиологично изследване сочи, че към този момент гоним 8% заболеваемост”, акцентира проф. Даскалова.

Израз на интернационалното самопризнание на БДА и експертите от ВМА в битката с диабета беше и наличието на форума на южнокорейския проф. Чой, като съдействието сред двете страни стартира преди 7 години. Двамата с проф. Даскалова показаха данни за така наречен Отворена система за неестествен панкреас (OPENAPS). „ В света има 300 души, които я употребяват, а в България са 31, имайки поради, че преди една година бяха едвам 6 пациента. Няма по какъв начин да не сме горди с този резултат и няма по какъв начин да не подчертаем, че точно ние във ВМА поставихме началото”, съобщи проф. Даскалова.

Отворената система за неестествен панкреас е основана по този начин, че автоматизирано да наглася подаването от инсулиновата помпа количество инсулин, с цел да поддържа кръвните захари в авансово заложени граници през целия ден. Това става посредством връзка сред инсулиновата помпа за да се получат детайлите от всички последни инсулинови дозирания и посредством свързване с устройство за непрекъснато подкожно мониториране на захарите за приемане на последни и сегашни резултати от кръвно-захарните замервания. Според експертите, потреблението на OPENAPS потвърдено усъвършенства качеството на живот на пациентите с вид 1 захарен диабет.

Редица лекари от ВМА и други лечебни заведения също изнесоха лекции профилактиката и битката със захарния диабет.

В умозаключение всички участници и посетители дадоха доста висока оценка за извършения теоретичен конгрес. Дискусиите се явяват и ествествено продължение на тематиките, наранени в средата на месец септември по време на конгрес, извършен в Лисабон, Португалия.

„ Получихме доста положителни мнения и поздравления за нашето показване там персонално от президента и вицепрезидента на Европейската асоциация за проучване на диабета. БДА бе единствената професионална ендокринна асоциация, която имаше опцията да показа страната ни на този високоспециализиран форум”, разяснява проф. Даскалова.

В Лисабон ВМА бе преставена с постер презентация на тематика новите диагносотични методики и по-конкретно Ескан - методика за ранно слагане на диагнозата на метаболитните нарушавания.

„ Ние във ВМА сме първите, които я въведохме и използваме в България. При нея има 98 % меродавност на резултатите, което се удостоверява както от наши проучвания, направени в Академията, по този начин и от международните данни”, заключи проф. Даскалова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР