Заедно ще намерим начините за решаване на проблемите в сектор

...
Заедно ще намерим начините за решаване на проблемите в сектор
Коментари Харесай

МЗХ и бизнесът търсят начин за решаване на проблемите в животновъдството

„ Заедно ще намерим методите за решение на проблемите в бранш отглеждане на животни ”, даде обещание агроминистърът Иван Иванов на среща с представители на бранша, на която те още веднъж сложиха пред него редица проблеми в сектора.

Представителите на Българската камара на месодайното отглеждане на животни, Националното съдружие на месо- и млекопреработвателите, Обединени български животновъди, Асоциация за отглеждане на месодайни породи говеда в България и Национална асоциация на животновъдите сигнализираха през медиите за проблеми в бранша.

Представителите на животновъдния бранш сложиха своите претенции за съответно възнаграждение, обвързано с произвеждане на продукция.

От министерството са поели ангажимент за разработване на механизми и нормативна уредба по какъв начин това да бъде реализирано.

Представителите от бранш отглеждане на животни ще показват в Министерството на земеделието своите оферти по какъв начин да бъдат реализирани нужните промени, на база на които да може да си изработят механизмите за поддръжка.

Министър Иванов е споделил, че се планува до 2-3 седмици да стартира работа по закон за браншовите организации. “До есента ще имаме план на закон, който да бъде импортиран в Народното събрание за разглеждане ”, е прецизирал той. Тъй като нормативната база визира активността на доста организации, ще се обърне съществено внимание при подготовката на промените. 

Тема на диалозите с млекопреработвателите е било и намаляването на Данък добавена стойност за храни и млечни артикули. Аграрният министър е подчертал, че това е приоритет на Българска социалистическа партия и политическото управление на Министерството ще поддържа такова предложение. Според бизнеса сходна мярка ще има обществен резултат и би нараснала потреблението на млечни артикули. 

На срещата е разисквана и опцията да проработи Съвет за млякото и отглеждането на животни, което би асъдействало, от една страна, за разширение на дебата, и, от друга – за сливане на повече гледни точки в границите на една група.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР