„Заедно с водещи представители на лесовъдската наука, неправителствени организации, централна

...
„Заедно с водещи представители на лесовъдската наука, неправителствени организации, централна
Коментари Харесай

Ще изчезне ли едно от най-ценните ни природни богатства? Горите на Родопите съхнат

„ Заедно с водещи представители на лесовъдската просвета, неправителствени организации, централна и локална власт би трябвало да уведомим медиите и обществеността, че гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е изумена от корояд и гъбни вредители, това постанова взимането на незабавни ограничения “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на ревизия в горските територии на ДГС Ардино и ДЛС Женда, поделения на Южноцентрално дружество.

Участие в нея взеха учени от Института по гората към Българска академия на науките и Лесотехническия университет, регионалните шефове на най-засегнатите области в страната - Кърджали и Смолян, както и представители на Община Ардино, оповестява " Марица ".

Основна причина за увеличение на нападенията е положителната хранителна среда за развиване на короядите. Тя е разследване на огромното количество повредена дървесина - над 2 млн. куб. метра от абиотични фактори – ветровали, ветроломи, ледоломи и снеговали, и невъзможността за бързото й добиване и асимилиране в границите на 1 година, заради високия % недостъпни терени.

" Процесът е притеснителен и е наложителна незабавна човешка интервенция ", съобщи учен Александър Александров от Института по гората към Българска академия на науките. " Короядните петна се уголемяват от време на време и с метър дневно и би трябвало да лекуваме тази гора и това става със сеч. На места се визира и дървесината към короядните петна, където короядът се е преместил и стартира да употребява хранителната среда ", сподели още той.

Това, което има да се взема решение не визира единствено институциите, а и всички притежатели на гори. Предстои сложен интервал на добиване и асимилиране на тази дървесина и дано да оставим лесовъдите да си свършат работата, акцентира акад. Александров.
Размерът на засегнатите площи е доста динамичен и не може да се направи точна оценка, само че по последна информация са почти към 300 хиляди дка.

В последните години казусът се разраства и уголемява. От средата на 2016 година в страната се следят тревожни трендове за увеличение на размера на засегнатите иглолистни култури. В съпоставяне с 2015 година е регистриран растеж на засегнатите площи от 66 хиляди дка на 180 хиляди дка или близо 3 пъти. Само до месец юли 2017 година засегнатите площи са що се касае за цялата 2016 година
Съхнещите гори са с възраст 40-50 година, която се дефинира като пределна за тези изкуствени насаждения, показаха представителите на научните среди.

Изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по горите Григор Гогов осведоми, че в засегнатите региони са лимитирани сечите на здрава дървесина и се приоритизира усвояването на повредената. Той уточни, че се разпознават притежателите на засегнатите гори, на които се вършат наставления за предприемане на ограничения за осъществяване на санитарни сечи и други мероприятия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР