Заедно с лидери от цял свят министър-председателят участва във възпоменателното

...
Заедно с лидери от цял свят министър-председателят участва във възпоменателното
Коментари Харесай

Борисов: Втората световна война трябва да се помни и с героичното дело на българския народ

Заедно с водачи от целия свят министър-председателят взе участие във възпоменателното честване пред " Портата на гибелта " в Аушвиц-Биркенау и уважи паметта на жертвите пред монумента в тогавашния концлагер.

" Всички ние би трябвало да помним отговорността, която носим, с цел да не допуснем сходни нещастия като Холокоста да се случат още веднъж. Както славните, по този начин и трагичните епизоди на предишното, ни задължават да бъдем пазители на историята на Холокоста и да не позволяваме нейното изкривяване, нито омаловажаване на страданието на хората по време на Втората международна война, в това число и в България ", съобщи Борисов.

Той изрази увереност, че българското общество и най-много младото потомство са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи.

" То е обръщение към актуалното общество за толерантност, доброжелателство и великодушие сред хората с друг етнос, вяра и просвета. Защото спазването на човешките права и тяхното гарантиране е наложително изискване за мир и прогрес и не предстои на политически компромис ", добави министър председателят.

" Дълбоко скърбим за милионите почтени жертви и тяхното страдалчество. Един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората международна война, ще се запомни и с героичното дело на българския народ, който избавя над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна гибел в нацистките концентрационни лагери. Трябва да се поучим от уроците на предишното и в никакъв случай да не позволяваме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна ", съобщи още той в обществената мрежа.

Полският президент Анджей Дуда пък прикани светът да пази загатна за зверствата, осъществени в концентрационния лагер Аушвиц, с цел да попречи по този метод на историята да се повтори, съобщи ДПА.

" Имам привилегията и достойнството да изразя още веднъж задължението на Полша да пази загатна и истината за това, което се е случвало тук ", съобщи той.

И прикани гостите на церемонията да поемат взаимен ангажимент пред последните оживели и очевидци на нещастието на Холокоста, че ще продължат да предават и в бъдеще това обръщение и предизвестие за цялото човечество.

Дуда насочи и рецензии против изкривяването на историята на Втората международна война, заявявайки, че " отричането на геноцида и Холокоста, както и потреблението на Аушвиц за постигането на избрана цел, е равностойно на очерняне на паметта на жертвите ".

Междувременно генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести, че има световна рецесия, подбудена от антисемитска ненавист, съобщи ДПА. Той приказва на гала в централата на Организация на обединените нации във връзка 75-ата годишнина от освобождението на Аушвиц.

" Нашата взаимност пред лицето на омразата е нужна през днешния ден повече от по всяко време било, защото ние виждаме едно пораждащо надълбоко безпокойствие възобновление на антисемитските офанзиви по света, и което е съвсем невъобразимо, и тук в Ню Йорк ", съобщи генералният секретар.

Той напомни нападението с нож против дома на равин през декември в Ню Йорк, в което бяха ранени четирима души и убийството на четирима души в еврейски супермаркет в Ню Джърси няколко седмици преди този момент.

Ню Йорк е очевидец на 21-процентно покачване на закононарушенията, подбудени от антисемитска ненавист предходната година, добави Гутериш. Той съобщи, че 74 % увеличение на антисемитските офанзиви е имало във Франция през 2018 година и 16 % нарастване във Обединеното кралство.

" Трябва да назовем този феномен с името му. Това е световна рецесия, подбудена от антисемитска ненавист ", съобщи Гутериш.

Гутериш възпламени през днешния ден свещ в памет на жертвите на Холокоста, преди да произнесе речта си на гала в централата на Организация на обединените нации, на която участваха и оживели от Холокоста.

Същевременно в изказване на американския президент Доналд Тръмп във връзка Международния ден в памет на жертвите на Холокоста се споделя, че Съединени американски щати остават привързани към битката с деянията на антисемитизъм, съобщи ТАСС.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР