Заедно с Главна инспекция по труда“, Фонда за гарантирани вземания

...
Заедно с Главна инспекция по труда“, Фонда за гарантирани вземания
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: На 16 май изтича крайният срок за подаване на заявления за неплатени заплати

„ Заедно с „ Главна ревизия по труда “, Фонда за обезпечени вземания и Националния застрахователен институт организирахме работна среща, на която извършихме поетапна оценка за това по какъв начин работи новото законодателство, което беше признато от Народното събрание през предходната година по мое гледище за ограничения против наглите работодатели. “ Това сподели омбудсманът Мая Манолова през днешния ден на брифинг пред публицисти незабавно след проведената по нейно гледище среща с виновните институции.

 maq2_640x427

Манолова уточни, че нито една от мрачните прогнози и страховитите сюжети, които са чертаели съперниците на това законодателство, не се е случила.

„ Не е усложнен комерсиалният оборот. По никакъв метод не сме заплашили работата на комерсиалния указател, т.е. прехвърлянията на компании в случаите, в които това е належащо по търговски съображения, се случва гладко. От друга страна не изхарчихме парите във Фонда – в него има 257 млн. лева, които не бяха изхарчени ненадейно, в големи мащаби. На трето място се оказа, че измененията не са козметични, законодателството работи и хората с неплатени заплати си получават дълго предстоящите трудови хонорари и компенсации от Фонда за обезпечени вземания “, акцентира омбудсманът.

По думите й, числата приказват сами за себе си – над 5 000 са подадените заявки за погашение на неплатени заплати за отминали интервали, като досега от Фонда са изплатени над 600 000 лева, само че следва заплащането на към 5 млн. лева доникъде на месец юли. Тя похвали управлението на Главна ревизия по труда, която доста бързо е влезнала в новите си пълномощия за започване на процедури по неплатежоспособност против работодатели, които не са си плащали заплатите на служащите.

„ Приемането на законодателството против наглите работодатели и неговото използване е доказателство за това, че когато институциите работят дружно и в полза на българските жители, резултати има. Връща се възприятието за правдивост за това, че страната посредством своите институции поддържа жителите и че всеки безочлив шеф може да си получи заслуженото “, добави Манолова.

 maq3_640x427

Според нея се трансформира публичната настройка и се появява дълго чаканото възприятие за непоносимост към всички, които експлоатират труда на своите служащи. По думите й 70 работодатели са платили на служащите си дължимите суми пред угрозата против тях да стартира произвеждане по неплатежоспособност.

„ На 16 май т.г. изтича окончателният период, в който служащи могат да подадат искане до Фонда за обезпечени вземания за неплатени заплати за отминали интервали – последните 3 години. Всички служащи, които имат да получават неплатени суми – трудови хонорари и компенсации дължими след 1 февруари 2015 година, могат да ги получат, в случай че подадат заявки до сряда, 16 май 2018 година “, осведоми Манолова и прикани всички служащи, които са обект на трудова употреба да алармират институциите, а в случай че се опасяват и желаят да останат анонимни, да сезират омбудсмана.

Тя подчертава още, че съществува голям проблем с несъхраняването на документи, които удостоверяват начислените и изплатени трудови хонорари на чиновниците.
„ Има случаи на изгубени заради безгрижие и безхаберие на работодателите документи, само че има и случаи на съзнателно непредоставяне. В момента вършим разбор и при положение, че казусът е законодателен, сме в подготвеност да предложим промени и в законодателството – в Търговския закон, Закона за счетоводството, които да плануват ясни отговорности за запазване на документите за платените заплати, начислени и платени трудови хонорари, компенсации, в това число и налагането на строги наказания за лицата, които се укриват, не са изготвили или не са съхранили сходна документи “, безапелационна бе Манолова.

Тя даде за образец неплатените заплати на шивачките от „ Тренд модерно текстил “ ЕООД в гр. Пловдив, при които счетоводната къща, обслужваща работодателя, отхвърля да съобщи нужните документи, защото и тя не си е получила дължимите суми от него. Манолова съобщи, че ще постави всички старания за случаите, които са във Фонда за гарантиране на вземания.

„ В началото на годината към 250 предприятия дължаха на служащите си разнообразни суми и бяха забавили възнагражденията им. За 22 предприятия от тях има несъмнено събрани доказателства, 16 искови молби са входирани в съда, като още 6 се обработват, а в 14 предприятия вървят инспекции във връзка със събиране на доказателства “, сподели изпълнителният шеф на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ инж. Румяна Михайлова.

Тя означи още, че от Главна ревизия по труда регистрират извънредно дисциплиниращ резултат след признатото законодателство, инициирано от омбудсмана и към този момент 70 предприятия напълно са отпаднали от листата на длъжниците към своите чиновници.

Директорът на Фонда за обезпечени вземания Ваня Борисова добави, че от началото на 2018 година са ревизирали 102 сдружения, подадените заявки са 5 000, като досега са обработени към 1 900 от тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР