Заедно днес ще отбележим една внушителна годишнина – 150 години

...
Заедно днес ще отбележим една внушителна годишнина – 150 години
Коментари Харесай

Президентът Радев: Троян се утвърди като вековно огнище на образование и култура, на буден дух и предприемачество

„ Заедно през днешния ден ще отбележим една внушителна годишнина – 150 години от оповестяването на Троян за град, който през годините се утвърди като вековно огнище на обучение и просвета, на безсънен дух и предприемачество, разцъфтяващо и през днешния ден. Всяко едно потомство продължава да развива традициите по неповторим метод и аз поздравявам управлението на общината за напъните, които поставя в търсенето на разцвет за този прелестен край “. Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев в Троян, където бе посетител във връзка празника на града.

„ Няма българин, който да не свързва името на града с най-малко няколко от неговите знаци – опазените остарели занаяти, достоверната троянска керамика и най към този момент Троянския манастир „ Успение Богородично “, сподели още Румен Радев и добави, че с помощта на сходни духовни и национални замъци през вековете нашият народ е устоял на превратностите на времето и е съхранил своите език, религия и историческа памет.

В изявлението си президентът акцентира, че когато приказваме за Троян и неговите поданици, няма по какъв начин да не споменем и тълкувателя на българската народопсихология – Иван Хаджийски. „ Който желае да разбере повече за нашите нрави, дано продължава да чете и препрочита написаното от него. А който желае да види най-хубавото от България, дано заповяда в Троян “, добави Румен Радев.

В тържественото си слово президентът уточни, че величината на едно обитаемо място не се мери по неговите географски размери, а със силата на духа на неговите поданици. „ За да опознаеш всеки един край, би трябвало да срещнеш неговите хора, да усетиш техния дух, да видиш тяхното гостолюбие и усмивките на лицата им, по тази причина не е изненада, че Троян печели от ден на ден другари от близо и надалеч, които още веднъж и още веднъж се завръщат, с цел да усетят силата и величието на Балкана “, съобщи още президентът.

По време на тържествената празнична стратегия военнослужещи от Военно формирование 24430 изнесоха знамето на Троян под звуците на химна на града, изпълнен от Представителен духов оркестър на Сухопътните войски на Българската войска и Представителен общински юношески духов оркестър. По-късно флагът на града бе повдигнат от кмета Донка Михайлова и военнослужещи.

По случай празника на града Ловчанският митрополит Гавриил насочи благодарствени думи и благослови жителите на красивия планински град. Сред присъстващите на площад „ Възраждане “ в Троян бяха народни представители, представители на локалната власт, делегации от побратимени и партньорски градове от Германия, Русия, Франция, стотици жители.
 1bx9o2133  1bx9o2120  1bx9o2109  1bx9o2102  1bx9o2042  1a20i0952  1a20i0945
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР