Задвижвана от изкуствен интелект технология разпознава по гласа на човека

...
Задвижвана от изкуствен интелект технология разпознава по гласа на човека
Коментари Харесай

Мобилно приложение разпознава COVID-19 по човешкия глас

Задвижвана от изкуствен интелект технология разпознава по гласа на индивида дали той е притежател на COVID-19, заяви БГНЕС базирайки се на „ Метро “. Става дума за мобилно приложение, което бързо и ефикасно може да се употребява при достъпа до публични мероприятия. Към момента то дава прецизен резултат при 89% от позитивните случаи, а негативните разпознава на 83%. Холандските основатели настояват, че преимуществото му пред общоприетите проби се състои във обстоятелството, че е много-евтино, дава резултат за по-малко от минута и засича по-добре хора без признаци.

Приложението работи на база на Анализ на спектрограмата на Мел, който разпознава разнообразни характерности на гласа. За задачата съответният човек, откакто конфигурира приложението на мобилния си телефон, оповестява някои свои данни като медицинска история и статус на пушене. После записва свои дихателни звуци - кашлица три пъти, надълбоко дишане през устата от три до пет пъти и три пъти прочитане на малко изречение на екрана. И приложението разчита позитивните случаи.

Изследователят Вафаа Алябауи от Университета в Маастрихт съобщи: " Тези обещаващи резултати демонстрират, че простите гласови записи и точно настроените логаритми на изкуствения разсъдък евентуално могат да реализират висока акуратност при определянето на това кои пациенти са инфектирани с ковид. Такива проби могат да се дават гратис и са лесни за пояснение. Освен това те разрешават отдалечено, виртуално тестване и имат време за осъществяване под една минута. Те могат да се употребяват да вземем за пример на входните пунктове на огромни събирания, което разрешава бърз скрининг на популацията. Тези резултати демонстрират доста усъвършенстване на точността на диагностициране на ковид спрямо най-съвременните проби “.

Научният екип споделя още, че би трябвало да се създадат спомагателни проучвания с повече участници, преди приложението да стартира да се появява на телефоните на хората. Резултатите ще бъдат показани на Международния конгрес на Европейското респираторно сдружение в Барселона.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР