Задочно - българският съд даде най-тежките присъди за двамата помагачи

...
Задочно - българският съд даде най-тежките присъди за двамата помагачи
Коментари Харесай

Лъсна неизвестен детайл от атентата в Сарафово

Задочно - българският съд даде най-тежките присъди за двамата помагачи на атентатора от летище "Сарафово ". В момента те се търсят от всички служби в света. Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж-Хасан са наказани да платят и рекордни за нашата правосъдна процедура компенсации за общо над 100 милиона лв.. Присъдите идват 8 години след терористичния акт.

Делото даде опция да забележим цялостната картина на случилото се на 18 юли 2012 година Намерихме отговор на въпроса за какво "Хизбула " се счита за организация, която стои зад този атентат, само че и за какво страни като Съединени американски щати и Израел са оповестили в целокупност тази организация за терористична, а други като Европейския съюз, да вземем за пример, афишират за терористична единствено военното крило на "Хизбула ". И още един подробност - незнаен досега. Част от взривното вещество е импортирано у нас от ливанец, роден в България, оповестява Българска национална телевизия.

Фарах и Хасан - наказани до живот от български съд за тероризъм. Портретите им висят към този момент 8 години на страницата на Интерпол, с висока степен на внимание - търсени за тероризъм. Това са двамата ливанци, поради чиятно немарливост проверяващите бързо сглобяват технологията на атентата в Сарафово.

Фарах и Хасан са наказани за съучастничество. Но никой не е изключил вероятността те самите да са задействали оня съдбовен гърмеж. Чули са по какъв начин израелските туристи не са желали да пуснат атентатора да остави раницата в багажника на рейса и може би са решили, че задачата им е пред неуспех. И нищо чудно да са жертвали съучастника си, взривявайки бомбата надалеч преди плануваното. Защото някои обстоятелства подсказват планове за по-грандиозен гърмеж - наоколо до бензиностанция в задръстването до Ахелой.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, началник отдел "Антитероризъм ": "Всяко едно от лицата е с ливански генезис, което по този начин дава насоки и за това, че желанията на тези лица са били точно към това жертвите да бъдат израелски жители. Т.е. целяло се е в един миг да се стигне до мощна детонация, която да има тези последици ".

Пътниците, които кацат със самолета от Тел Авив на летище "Сарафово " е трябвало да бъдат извозени до Слънчев бряг с три рейса паркирани тъкмо против изхода.

Час по-рано атентаторът - Мохамед Ел Хюсейни към този момент е в залата за идващи. Ходи нервно и гледа в таблото с полетна информация. Записите от охранителни камери демонстрират, че предходните няколко дни той е следил деликатно идването и на други групи израелци. Знаел е за какъв брой време излизат и по какъв начин се качват на рейсовете.

Чака точния миг и в този ден. Когато първите пасажери излизат от зоната за граничен надзор и се насочат към единия рейс, Хюсейни се слива с тях и прави опит да сложи раницата в багажното. По-късно един от очевидците споделя пред проверяващите, че се е сопнал на мъжа: "Вие не сте от нашата група, не бяхте в самолета. Не сте за този рейс ". Секунди по-късно е последвал мощен гърмеж.

Автобусът е обзет от мощни пламъци, настъпва блъсканица, коли за спешна помощ стартират да хвърчат. Разнася се мощна миризма на горяща нафта. Първоначалното съмнение, че се е самовзривила горивната система.

Вероятно гърмежът е изненадващо величествен за наказаните Фарах и Хасан, а и реакцията на службите за сигурност също са изненадали помагачите на атентатора Хюсейни - по какъв начин другояче да разбираем захвърлената радиостанция от мястото, от където са следили израелските туристи и дейностите на техния съидейник? Буквално за часове проверяващите съумяват да съберат на място доказателства, които ще се окажат основни за следствието.

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, началник отдел "Антитероризъм ": "Пътят на лицата до България, влизането, логистиката осъществявана на територията на нашата страна с следенето на летищните полети, с наблюдението вътре в самото летище, с набирането на самоделното взривно устройство. Това са все обстоятелства, които са свързани с тези три лица ".

Калина Чапкънова, някогашен областен прокурор на Бургас: "Поискахме подпомагане от Националното разследване, в самото следствие бяха ангажирани всички налични следователи от Окръжния следствен отдел в Бургас ".

В непосредственост до гърмежа откриват друга значима диря - мичиганска шофьорска брошура. С нея се оказва че е била наета кола и по тези следи проверяващите стигат до хотел в Равда. Охранителните камери там им дават облиците и на тримата. Но с цел да стигнат до същинската им идентичност проверяващите се обръщат към службите на Турция.

Чрез видеоразпознаване, турските служби откриват самоличността на атентаторите, дават информация за напредването им. У нас проверяващите разгласяват фотоси на обвинените, на които се отзовават значими очевидци. Освен притежатели на хотели, скъпо удостоверение дава водач на такси от Русе.

Калина Чапкънова, някогашен областен прокурор на Бургас: "Това ни даде опция да съберем нови доказателства и самото следствие потегли по-лесно ".

Евгения Щъркелова, прокурор в Специализираната прокуратура, началник отдел "Антитероризъм ": Чистото им следене на придвижването на територията на България преди осъществяването на терористичния акт е довело и до установяването им. Като тук следва да подчертая, че това става извънредно посредством ДНК профили, както и употребяваните от тях подправени книжки за правоуправление.

Шофьорските книжки на Фарах и Хасан са открити в кошче за отпадък в Цар Калоян. Там съгласно показанията на таксиметровия водач, двамата са поискали поискали да спрат в нощта след атентата, когато са напускали към този момент България. Макар и подправени, книжките водят до друга основна диря - в Европол откриват чий е принтерът, на който са напечатани. Той е поръчан и доставен в печатната база на университета Al Imam Al-Ouzai в Ливан. Платено е от компания на водач на Хизбула.

Установява се, че тримата анеттатори са ливанци по генезис. Единият има австралийско поданство, вторият канадско, а третият - самовзривилия се френско. Според разменени оперативни данни Хюсейни е делил обща квартира с участник в офанзивите против "Шарли Ебдо ". Фрах и Хасан пък имат поредност от роднински връзки с членове на Хизбула.

"Това е поредност от доказателства, които анализирайки ги, стигаме до извода, че тази терористична организация има отношение към терористичния акт. На първо място това е снабдяването с част от амониевата селитра, която се е намирала вътре в самото самоделно взривно устройство. Това нещо е било пристигнало в България, амониевата селитра, по веднъж, който е обвързван с Хизбула. Това е нещо, което беше сложено на разбор и преценка и в експертизите, които се приобщиха по делото и в правосъдното произвеждане ", сподели Евгения Щъркелова.

Данните за доставката на взривните субстанции остават единствено оперативни. Те се импортирани от от родения в България ливанец Баласам-Александър Хотейт, който се оказва и член на Организацията за външна сигурност на Хизбула. Хотейт е внесъл у нас огромно количество и автомобилни аптечки. Интересното в тях са охлаждащите пакети, които съдържат 160 грама амониево съединяване, употребявано във взривната примес. Хотейт напуща страната месец преди атентата.

Д-р Матю Левит, анализатор на активността на Хизбула, Институт по Близко-източна политика във Вашингтон: "Има забавна информация за моделите на напредване на атентаторите от Бургас и други техни дейности. Някои от тях не са свързани с Хизбула, някои са свързани с Иран. Съединени американски щати арестува жена, която е върховен отговорник по логистиката в Хизбула. Тя не е осъзнава, че приказва с сътрудник под прикритие. Мисли, че приказва с представител на американската проведена престъпност. Затова се хвали, че може да пере пари в Европа, да придвижва опиати, оръжия. Сред множеството места в Европа, които тя показва като място, където Хизбула може да прави това, е и България ".

Интерактивната карта за активността на Хизбула по света е направена от института по Близко-източна политика във Вашингтон. На нея са маркирани и горещите точки в България и на Балканите.

Йордан Божилов, ръководител на Софийски конгрес за сигурност, анализатор към Българска академия на науките: "Самите атентатори са жители на разнообразни страни. Подпомагането на терористичната активност естествено разчита на хора, които са основани в самата страна. За мен е забавно да се направи тъкмо тази връзка сред всичките хора и принадлежността им към Хизбула. Ето това е нещо, което естествено българският съд не е могъл и не е бил задължен да проверява, само че това е въпрос на разбор на профилираните служби. И взаимоотношението сред българските профилирани служби, американските, европейските и израелските ще дадат още повече информация за тези връзки ".

Само ден след атентата Израел афишира Хизбула за виновна. България приема тази теза шест месеца по-късно.

"Впрочем, Европейски Съюз приема решение през 2013 година за включването на Хизбула в листата на терористичните организации, след Бургас, само че по-късно имаше още един кръстосан терористичен атентат още веднъж против израелски туристи в Кипър ", споделя Божилов.

За разлика от Израел и Съединени американски щати, Европейският съюз афишира за терористична организация единствено военното крило на "Хизбула ". Причината - политическото взе участие в ръководството на Ливан, а Европа през последните 10 години е наляла над 2 и половина милиарда евро в близко-източната страна. Според анализите, обаче посредством корупционни покупко-продажби огромна част от тези пари са отишли за финансиране на военното крило на групировката.

"Много са формите на финансиране. Това, което се смята, че Иран годишно дава към 700 милиона $. Но по-голямата част идва от дарения. -Дарения било то от шиитски организации. Било то от частни лица и най-много от ливанците, които живеят в разнообразни елементи на света. Ливанският бизнес и дарения за избрани действия, реализирани от Хизбула, показва Йордан Божилов.

Фарах и Хасан са наказани задочно и да платят над 100 милиона лв. компенсации на повече от 40 ранени и на роднините на шестима починали в атентата. Но присъдата може да се извърши, единствено в случай че те бъдат арестувани в страна, която би ги предала на нашите управляващи за изтърпяване на наказването. Вероятността за това наподобява извънредно дребна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР