Задочният конфликт и взаимни обвинения през медиите между омбудсмана Мая

...
Задочният конфликт и взаимни обвинения през медиите между омбудсмана Мая
Коментари Харесай

Манолова към Ананиев: Не сте в позиция да назидавате

Задочният спор и взаимни обвинявания през медиите сред омбудсмана Мая Манолова и здравния министър Кирил Ананиев около заплащането на медицинските сестри, през днешния ден продължи. Манолова реши да отговори също в писмо на вчерашното писмо на Ананиев. И му съобщи: " Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден отмора, до момента в който не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще извърша това заричане! "

Вчера в писмо, публикувано от пресцентъра на здравното министерство, Ананиев упрекна Манолова, че насажда напрежение и безпорядък в системата. Повод за думите му бяха нейна позиция, изразена пред протестиращи медицински сестри в Стара Загора.

" Най-интересното в писмото намирам най-после, където пишете, че не желаете опрощение за хаоса. Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да желаете. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са прислужници, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито налози получават заплатите си ", дава отговор през днешния ден Манолова.

" Що се отнася до хаоса, тук съм съгласна. Виждам хаоса освен на митингите на медиците, виждам го в жалбите на жителите до омбудсмана всеки Божи ден...Източникът на безпорядък в която и да е сфера на държавното ръководство може да бъде единствено един – този, който има властта да го направи. Името му в този момент е Кирил Ананиев ", добавя тя.

Оправданията, изложени в писмото Ви, не се одобряват. Времето за това от дълго време отмина, декларира още омбудсманът. И добавя, че обществото е очаквало промяна, а е получило единствено неизпълнени обещания.

Омбудсманът пита за какво министърът е заречен повишение на началното заплащане за медицинските експерти от 950 лв., както е регламентирано в груповия трудов контракт в бранш " Здравеопазване ". " И още веднъж да Ви повторя: Обещахте всички медицински експерти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лв. и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни ", добавя тя.

И през днешния ден Манолова се причисли към един от митингите на медицински сестри – този път в София. Пред болница " Токуда " се събраха медицински експерти с искане за почтено заплащане и естествени условия на труд. Те обявиха, че излизат и в поддръжка на една от организаторките на другите митинги - сестрата Мая Илиева, която се оплака от оказван напън. Тя е получила отвод от управлението на болничното заведение на подаденото съобщение за планувания за 12 юни митинг, само че получава поддръжката на доста сътрудници от страната. По думите ѝ медицинските сестри не са получили обещаното до този миг, поради което не престават с митингите и са подготвени на още по-крайни дейности като оповестяването на гладна стачка и групови оставки.

Протестите на медицинските сестри в разнообразни градове на страната ще продължат и през идващите дни. На 14 юни в Кърджали ще бъде блокиран изхода за Маказа. На 18 юни във Враца ще има митинг пред болничното заведение и ще бъде блокиран пътят пред нея. На 21 юни в Пазарджик ще бъде блокира автомагистралата за Пловдив. От 26 юни юни стартира ефикасна стачка в Троян. Възможно е в митингите да се включат и още градове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР