Задочният конфликт и взаимни обвинения през медиите между омбудсмана Мая

Задочният конфликт и взаимни обвинения през медиите между омбудсмана Мая ...

Манолова към Ананиев: Не сте в позиция да назидавате.Задочният конфликт и взаимни обвинения през медиите между омбудсмана Мая Манолова и здравния министър Кирил Ананиев покрай заплащането на медицинските сестри, днес продължи. Манолова реши да отговори също в писмо на вчерашното писмо на Ананиев. И му заяви: "Няма да Ви оставя на мира! Няма да Ви дам и един ден почивка, докато не решите най-наболелите проблеми на здравната система. И не се съмнявайте, че ще изпълня това обещание!"

Вчера в писмо, разпространено от пресцентъра на здравното министерство, Ананиев обвини Манолова, че насажда напрежение и хаос в системата. Повод за думите му бяха нейна позиция, изразена пред протестиращи медицински сестри в Стара Загора.

"Най-интересното в писмото намирам накрая, където пишете, че не искате извинение за хаоса. Уважаеми господин Ананиев, като министър не сте в позиция да искате. Не сте в позиция да назидавате. Министрите са в позиция да дават на обществото. Министрите са слуги, а не господари на тези, които са ги избрали и от чиито данъци получават заплатите си", отговаря днес Манолова.

"Що се отнася до хаоса, тук съм съгласна. Виждам хаоса не само на протестите на медиците, виждам го в жалбите на гражданите до омбудсмана всеки Божи ден...Източникът на хаос в която и да е сфера на държавното управление може да бъде само един – този, който има властта да го направи. Името му сега е Кирил Ананиев", допълва тя.

Оправданията, изложени в писмото Ви, не се приемат. Времето за това отдавна отмина, заявява още омбудсманът. И допълва, че обществото е очаквало реформа, а е получило само неизпълнени обещания.

Омбудсманът пита защо министърът е обещал повишаване на началното възнаграждение за медицинските специалисти от 950 лева, както е регламентирано в колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". "И отново да Ви повторя: Обещахте всички медицински специалисти да получат минимална работна заплата в размер на 950 лева и това да се види във фишовете заплати още на 1 юни", допълва тя.

И днес Манолова се присъедини към един от протестите на медицински сестри – този път в София. Пред болница "Токуда" се събраха медицински специалисти с искане за достойно възнаграждение и нормални условия на труд. Те заявиха, че излизат и в подкрепа на една от организаторките на различните протести - сестрата Мая Илиева, която се оплака от оказван натиск. Тя е получила отказ от ръководството на болницата на подаденото уведомление за планирания за 12 юни протест, но получава подкрепата на много колеги от страната. По думите ѝ медицинските сестри не са получили обещаното до този момент, заради което продължават с протестите и са готови на още по-крайни действия като обявяването на гладна стачка и колективни оставки.

Протестите на медицинските сестри в различни градове на страната ще продължат и през следващите дни. На 14 юни в Кърджали ще бъде блокиран изхода за Маказа. На 18 юни във Враца ще има протест пред болницата и ще бъде блокиран пътят пред нея. На 21 юни в Пазарджик ще бъде блокира магистралата за Пловдив. От 26 юни юни започва ефективна стачка в Троян. Възможно е в протестите да се включат и още градове.

Източник: dnevnik.bg