Задочни реплики между президент и премиер. Президентът Румен Радев коментира

...
Задочни реплики между президент и премиер. Президентът Румен Радев коментира
Коментари Харесай

Радев и Петков влязоха в задочен спор заради Булгаргаз и Северна Македония

Задочни реплики сред президент и министър председател. Президентът Румен Радев разяснява визитата на Кирил Петков в Северна Македония и насочи предизвестие да не се употребяват методите от предходното ръководство в бранш енергетика. Премиерът Петков увери, че са взети верните решения и за " Булгаргаз ", и за Северна Македония.

След напрежението в бранш енергетика и промяната на управлението на Булгаргаз президентът Румен Радев изрази терзание за възходящата инфлация и бъдещето на енергетиката. Премиерът Кирил Петков е сигурен, че за Булгаргаз са подхванати верните стъпки.

" Когато кабинетът прави смени в ръкавадствата на сдруженията би следвало да подсигурява, че няма да има още веднъж частни медиатори пред доставката на газ, че ще се реализиран по-добри условия за България и по-добри цени ", сподели президентът.

Петков е безапелационен, че няма да има никакви медиатори.

" Ако забележим някакви медиатори - тези медиатори няма по какъв начин да съществуват. Ние сме тук, с цел да оправим нещата. Ето както видяхте и новия ръб, първото нещо, което направи, е да понижи цената с 18% като предложение към КЕВР. Ако имаха късмет да се върнат още няколко месеца обратно, тази цена можеше да е още по-ниска ", съобщи Петков.

Румен Радев предизвести и да не се повтарят дейности от предишното. Премиерът увери, че това няма да се случи.

" Надеждата ми е в тази си активност кабинетът да не се изкушава по наследения управнически модел, който използваше службите, бордавете, регулаторите за кавга и за пробутване на частни ползи, който обвиняваше в нарушение на закони. Защото в случай че се употребява същият метод няма да реализираме по-големи резултати от наследството на Борисов ", счита Радев.

Оттук нататък би трябвало да се знае, че по този начин ще бъде - всеки, който се пробва да направи неверни решения, които да костват на всички българи, в случай че успеем да потвърдим, че това е реалност, няма да се колебаем да вземем сходни решения и за всички други сдружения. Не е нужно да се оправдаваме непрестанно с различен. Факт е, че " Булгаргаз " е можел да има по-евтин микс и по-евтин газ, отговори Петков.



След като президентът на Северна Македония Стево Пендаровски съобщи, че ще продължи да се среща с ОМО Илинден-Пирин, българският президент Румен Радев уточни, че държанието му не способства за напредъка на РСМ по пътя към Европейски Съюз.

" Всякакви искания за взаимност във връзка с цивилен права са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за пълноправие, което да бъде обезпечено в тяхната конституция с вписването им паралелно с другите елементи от нации. Те се борят за тяхната пълноценна интеграция в публичния живот на страната. Това е радикално друго от сепаратистките настройки и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски ", сподели Радев.

Премиерът Петков не разяснява дейностите на македонския президент.

" Факт е, че има доста сили на Балканите, които не желаят РСМ да бъде част от Европейски Съюз, тъй като едни нестабилни Балкани в тази геополитическа обстановка имат прерогативи за страни, които не ни мислят положителното. Но оттук насетне стига сме се оправдавали с непознати страни и с непознати велики сили - запретваме ръкави и си вършим работата. Хубавото е, че външната политика на РСМ и на България от министър-председателя и от Министерски съвет на двете страни ", разяснява той.

Румен Радев счита, че всяко преждевременно деяние на българското държавно управление и всеки положителен прелиминарен сигнал може да се пояснява като отстъпки от българска страна. За презиеднта визитата на премиера е Скопие е преждевременно, за Петков - закъсняло.

" Мисля, че визитата на премиера беше преждевременно. Аз съм имал откровени диалози с него, само че значимо е също по този начин българската дипломация да реализира пълноценно своя професионален потенциал, да не се доверява на експертиза извън, на НПО-та и да не се поддава на външен напън ", счита Радев.

Министър-председателят има вяра, че методът на Балканите би трябвало да бъде заменен.

" Ние сме изгубили 30 години в тези връзки - освен, че не е преждевременно - то беше извънредно доста закъсняло, не аз, Кирил Петков, като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има дейна позиция, да има градивен звук на деяние, да има ясни цели и прецизен метод ".

Президентът Радев поддържа връзка с президента Пендяровски и се търси подобаващ миг за среща на високо равнище.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР