Задочен арест за българския разследващ журналист Христо Грозев, който основна

...
Задочен арест за българския разследващ журналист Христо Грозев, който основна
Коментари Харесай

Христо Грозев задочно арестуван в Русия

Задочен арест за българския проверяващ публицист Христо Грозев, който съществена роля във филма  „ Навални “ спечелил премия " Оскар ", постанови Лефортовският съд в Москва, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на ТАСС и източници от съда.

" По отношение на Грозев съдът постановява мярка за неотклонение арест за период от два месеца, който стартира да тече от момента на екстрадицията му в Русия, а точно от момента на пресичането на държавната границата на Руската федерация и предаването му на конвойната работа на Федералната работа за осъществяване на наказванията на Русия или от момента на задържането му на територията на страната ", сподели представителка на съда.

Журналистът от сайта Bellingcat.com е обвинен по т. 1 член 322 от наказателния кодекс на Русия - нелегално секване на границата на Руската федерация. Максималното наказване за това закононарушение е до две години отнемане от независимост. 

Христо Грозев беше обявен за търсене от Москва през декември 2022 година от съветското вътрешно министерство. Христо Грозев взе участие в следствията на отравянето на някогашния съветски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри, Алексей Навални и други съветски опозиционери. Дейността на Bellingcat.com е оповестена от съветската генерална прокуратура за нежелателна в Русия, а самият уебсайт е разгласен за задграничен сътрудник.   


Припомнете си кино лентата, който разбуни духовете по целия свят


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР