Задлъжнялостта в България остава голяма. Това стана ясно вчера от

Задлъжнялостта в България остава голяма. Това стана ясно вчера от ...

Голяма задлъжнялост на българските компании.Задлъжнялостта в България остава голяма. Това стана ясно вчера от думите на управителя на консултантската компания "Кофас България" Милена Виденова. Бе представено последното проучване за несъстоятелността в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за 2017 г., изготвено Кофас. По думите й това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рискове.
 Основните причини за финансовите затруднения на компаниите у нас остават високите нива на задлъжнялост, увеличението възнагражденията на персонала, лошото управление на ликвидността и по-малкото възможности за финансиране.
Същевременно България остава една от страните в ЦИЕ, в която броят на фалитите за 2017 г. е намалял. Според данните общият броят на несъстоятелностите в страната за миналата година възлиза на 311, което означава 0,08% от всички компании. Това е спад от 18,4% в сравнение с предходната 2016 г., обясни Виденова. Очаква се обаче темповете значително да се забавят през следващите години.
Няколко са секторите в страната, които продължават да са проблемни от гледна точка на несъстоятелностите, като водещият е строителството. Останалите са търговията на едро и дребно, сделките с недвижими имоти, сухопътният транспрот, основно заради по-високите цени на горивата и липсата на персонал, което пък води до по-висока цена на труда.
На първо място сред най-големите компании, обявени в несъстоятелност през миналата година, са "Енемона", в сферата на електрическите инсталации, която е със задължения в размер на 75 млн. евро. След нея е "КМБ България" - операторът на "Карфур" за България, чиито задължения са над 50 млн. евро, а на трето място е "Г 56 Дивелъпмънтс", която стоеше зад проекта "Супер Боровец", дължащ над 29 млн. евро. Както и два случая, свързани с фалита на КТБ - "Карне-М" с над 25 млн. евро задължения и "Техно резиденшъл парк" с над 18,3 млн. евро дългове.
В региона на ЦИЕ все повече държави са засегнати от увеличаване на несъстоятелността. През миналата година девет държави отбелязват по-голям брой фалити - Хърватия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Словения. Динамиката варира от леко увеличение от 2,4% в Естония и 2,5% в Румъния до цели 40,1% в Хърватия. От друга страна, пет са държавите със спад на броя на несъстоятелностите - България, Чехия, Латвия, Словакия и Украйна, като най-голям е спадът в Словакия - 27,1%, следвана от Чехия с 26%. За 2018 и 2019 г. "Кофас" прогнозира, че броят на несъстоятелностите в региона ще се увеличи.

 

 

Източник: duma.bg