Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран

...
Задействана е процедура за проектиране и строителство на български специализиран
Коментари Харесай

България ще строи свой специализиран кораб за търсене и спасяване

Задействана е процедура за планиране и строителство на български профилиран транспортен съд за търсене и избавяне. Това е декларирал служебният министър на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев, оповестиха от пресцентъра на министерството.

Алексиев се е срещал с помощник-ректора на Техническия университет във Варна капитан Андрей Станев, специалист по морски технологии и капитан на избавителния влекач на БМФ-Варна, взел участие в интервенцията по избавяне на заседнали край скалите на Камен бряг товарен транспортен съд Vera Su.

Служебният министър е показал, че проектите са строителството на кораба да се финансира със средства от Програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027, а планът към този момент е включен в обсега на програмата, която беше изпратена в Брюксел за утвърждение. В началото на 2022 година ще бъде оповестена процедурата от Изпълнителна организация " Морска администрация ".

" Този транспортен съд ще се употребява освен за избавителни интервенции, само че и за научни проучвания и образование на студенти ", пояснил министърът.

Представителите на Техническия университет-Варна, който беше деен сътрудник на страната по време на избавителната акция на Vera Su и министър Алексиев, са разискали правенето на техническо задание за планиране на плавателното средство.

По думите на Веселин Миланов университетът има потенциал да образова студенти в региона на аварийно-спасителната активност. Спасителната акция ще бъде преподавана на студенти от бакалавърската и магистърска стратегии на Висшето военноморско учебно заведение и Техническия университет във Варна.

От академичната институция са декларирали и подготвеност за основаване на магистърска компетентност " Аварийно-спасителна активност ", където студентите ще могат да се образоват за професионални савьори.

" След сполучливата реализация на интервенцията по спасяването на Vera Su, за която от няколко интернационалните компании обявиха, че могат да проведат най-рано напролет на 2022 година, българската страна съумя със лични сили и средства да се оправи. Ние бихме желали този опит да се учи и предава на студентите в бъдеще ", коментирал е капитан Андрей Станев.

За задачата сега се изготвя образователен проект и се инсталира филм с фрагменти от дроновете на Европейската организация за морска сигурност, посредством които ще може в детайли да се демонстрира на бъдещите савьори всеки стадий от избавителната акция.

По време на срещата капитан Станев е отправил покана към министър Алексиев за взаимна организация на национална кръгла маса, която да събере на едно място просветителните институции, страната и бизнеса. Целта е събитието да се организира още през декември тази година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР