Задавайте въпроси и споделяте мислите си“, съветват експертите по бизнес

...
Задавайте въпроси и споделяте мислите си“, съветват експертите по бизнес
Коментари Харесай

Нека си помисля...

„ Задавайте въпроси и споделяте мислите си “, поучават специалистите по бизнес връзка. „ Това ще даде подтик на кариерата ви “, споделя те.

Когато обаче поемете самодейността и се поставите в центъра на полемиките в офиса, вие получавате отговори, които са информационния еквивалент на изстиналото кафе. Те са меко казано разочароващи и от тях рядко има изгода. В тези моменти човек стартира да се пита какво се е объркало и дали той има виновност за това.

Според информационния специалист и създател на “Do Nothing: How to Break Away from Overworking, Overdoing, and Underliving “ Селест Хедли повода за всичко това се крие във обстоятелството, че когато би трябвало да дадат отговор или да вземат решение на мига, хората заобикалят съответните и окончателните изявления. Проблемът в този метод е, че неразбираемите отговори могат да бъдат възприети и разчетени по няколко изцяло разнообразни метода, което може да обърка хората, към които са адресирани.

„ Хората от време на време не споделят това, което в действителност имат поради, тъй като се опасяват от това каква ще бъде ответната реакция, в случай че са изцяло откровени “, споделя Хедли.

Макар че в множеството случаи тези терзания са неоснователни, естествената ни податливост да отбягваме споровете нормално надвива.

Ето няколко постоянно срещани на работното място изречения, които не значат това, което мислите.

„ Нека си помисля “

Този отговор може да бъде предвестител на положително развиване, или пък тъкмо противоположното, споделя организационния психолог Ръсел Тъкари. Тази фраза може да значи три неща: събеседникът ви е приел казано от вас като предизвикателство към статуквото, той е харесал концепцията ви и желае да я трансформира в действителност или пък просто ви е дал някакъв отговор, с цел да спрете да го занимавате.

Разкодирането на тази фраза стартира с слагането на казано в подтекст, разяснява Тъкари. Ако връзката е сред управител и неговия зависещ, то ръководителят може да е бил подготвен да си оставя време за размисъл, преди да вземе дефинитивно решение. Другият вид е той просто да не знае по какъв начин да отговори и да печели време, с цел да се запознае по-добре с тематиката. Ако властовата динамичността е обърната и индивидът, който употребява тази неразбираема фраза е на-ниска позиция в компанията от този, който му задава въпрос или му предлага някаква концепция, то първият най-вероятно има възприятието, че не може да каже „ не “ на началника си и пробва да отсрочи тематиката във времето.  

След като вземете поради функциите и статуса на участниците в връзката, второто нещо, на което би трябвало да обърнете внимание, е езика на тялото и тона на гласа. Изглежда ли индивидът разчувствуван от предлагането? Разпитвали ли за спомагателни елементи? Ако отговорът е да, то той най-вероятно в действителност има потребност от време „ с цел да намерения “ върху казаното. Ако езикът на тялото и тонът на гласа демонстрират предпочитание за преустановяване на връзка, то тази фраза се употребява под формата на опрощение.

 „ Бих искал…, само че в този момент съм ангажиран “

Колко постоянно сте чували някой да употребява „ Зает съм “, като опрощение? Колко постоянно сте го правили самите вие?  Най-вероятно не един път или два пъти. Когато обаче тази фраза е употребена като метод да кажете „ не “, то то придобива по-различен смисъл, споделя Алиса Карпентър, коуч по кариерното развиване на чиновниците. Според нея в случай че получите този отговор повече от два-три пъти, то индивидът, с който поддържате връзка, се пробва да се отърве от вас.

Възможно е обаче изразът да крие и по-дълбок план, твърди Хедли. Обърнете особено внимание на вида на поканите, които събеседникът ви отхвърля с тази фраза. Може би той не желае да излезе на бар с вас и вашите сътрудници в петък вечерта, тъй като има дребни деца, за които би трябвало да се грижи, само че пък на драго сърце би приел покана за обяд в различен ден.

„ Понякога човек просто не намира добра причина да каже „ не “. В множеството случаи е добре просто да го оставите на мира, само че в случай че смятате, че има някакви външни условия, които са повода за неговия отвод, то може да прехвърлите топката в неговото поле и да му позволите да вземе решение за идващото събиране с сътрудниците или за някаква друга взаимна активност “, споделя тя.

„ Звучи забавно “

Интересно ли е в действителност това, което сте споделили, или одеве събеседникът ви се е присмял? Двата разновидността са еднообразно вероятни, споделя Тъкъри. Ключът към същинският план зад този коментар може да бъде открит в историята, подтекста и жестовете, които го съпровождат, прибавя той.

Понякога „ забавно “ е вербален тик. Това са думи, които запълват празнините в връзката без да дават конкретика, която може да докара до спор.

За да разберете какво тъкмо има поради индивидът, който ви е дал отговор с тази фраза, би трябвало да анализирате историята му взаимоотношения с вас и с останалите. Склонен ли е да подхожда пасивно-агресивно и надменно в връзката си с хората? Това може да са сигнали, че той употребява тази фраза иронично. Може би най-категоричните сигнали идват от мимиките и жестовете, от страстите, които може да видите по лицето на индивида, когато той чуе вашите думи. „ Ако шефът ви каже „ звучи забавно “, а в същото време с това си мисли, че предлагането ви е идиотско, това ще си проличи по лицето му “, споделя Тъкъри.

Макар че ясната връзка е от основно значение на всяко работно място, неяснотата и двусмислието, съзнателно или не, постоянно се промъкват в общуването ни. Използвайте уменията си за наблюдаване и познанията за хората към вас, с цел да разберете какво същина ви споделят те, когато употребяват неразбираеми изречения.

.......................

Гуен Морън , съавтор на „ The Complete Idiot`s Guide to Business Plans “, за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР