Задават се ново прекрояване на спорния Закон за горивата. Очаква

...
Задават се ново прекрояване на спорния Закон за горивата. Очаква
Коментари Харесай

Отново ще прекрояват на Закона за горива

Задават се ново прекрояване на противоречивия Закон за горивата. Очаква се текстовете да включат част от рекомендациите на Комисия за защита на конкуренцията, която преди дни приключи секторния си разбор на пазара на горива. Изненади нямаше - не бе открит монопол или картел измежду играчите на пазара.

"Консултативният съвет по Закона за горивата беше призован предходната седмица. След разбора на Комисия за защита на конкуренцията до края на седмицата, на следващия ден или в петък в 11.00 часа, ще има съвещание на Консултативния съвет и ще обсъдим детайлно разбора на Комисия за защита на конкуренцията. Колегите от Комисия за защита на конкуренцията вършат предложение за оценка на въздействието на Закона за горивата и от съответни текстове, които съгласно тях водят до това да няма конкуренция в бранша. Уверявам ви, че в процеса на взимане на решение по вероятно изменение на законодателството, ще включим в разговора и всички представители на бизнеса от този бранш Ще ги изпратим на Комисия за защита на конкуренцията предложенията за прелиминарен надзор, с цел да можем да създадем конкурентна среда. Всички права и задължения по закона да бъдат идентични за всички ", заяви министърът на стопанската система Емил Караниколов на брифинг в сряда.

Караниколов изрече очакване, че съответните текстове може да бъдат подготвени до месец.

Както е добре известно, Комисия за защита на конкуренцията разгласява секторния си разбор на 11 март. Според антимонополистите неналичието на задоволителен складов потенциал за горива, комплицираната административна процедура и забележителните финансови вложения за построяването на личен склад, съставляват висока преграда пред вносителите и производителите на горива. Комисия за защита на конкуренцията акцентира, че новите нормативни разпореждания в Закона за горивата и съвкупният резултат от използваните нормативни режими в бранша биха могли да доведат до извеждането от пазарите на част от участниците и да се трансфорат в непреодолима преграда, за реализиране на активност..Отделно, комисията е на мнение, че плануваното условие фискалната касова записка да съдържа покупна цена на горивото без данък и без налог върху добавената стойност би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива.

Първите оферти за промени в Закона за горивата към този момент бяха връчени на Емил Караниколов. Те са създадени от Асоциацията на търговците, производителите, вносителите и превозвачите на горива,

Говорителят на асоциацията Симо Симов счита, че квалифицираните промени ще дадат опция повече играчи да останат на пазара, да има конкуренция, като се поддържат и от разбора на Комисия за защита на конкуренцията.

"Заставаме зад концепцията да има регистрация в сектора, законът да бори сивата стопанска система. Създадохме по-приемливи условия за регистрацията “,обяви той и разясни, че промените резервират уставния капитал от 20 хиляди лв., само че без банкови гаранции. „ Освен вътрешния пазар, законът би трябвало да управлява вноса и износа. По-големите гаранции и капитал останаха да се отнасят единствено за компаниите, които се занимават с произвеждане, импорт и експорт. По-приемливи суми за капитал и банкови гаранции оставихме за търговците, за вътрешния пазар. Банковите гаранции и капитала за дистрибуция за вътрешния пазар бе понижен на 100 хиляди лв.. Това е задоволително компания, която е на пазара да подсигурява рисковите процеси ", обясни Симов.

Към момента Законът за горивата е със спряно деяние. Той ще влезе в действие от лятото, макар че първичната концепция бе това да се случи от януари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР