Задават се масови фалити на бензиностанции в Гърция. По-конкретно тези

...
Задават се масови фалити на бензиностанции в Гърция. По-конкретно тези
Коментари Харесай

Задават се масови фалити на бензиностанции в Гърция! България има пръст в това

Задават се всеобщи банкрути на бензиностанции в Гърция. По-конкретно тези в Северна Гърция са застрашени от това, защото хората там зареждат всеобщо в България и не рядко в Турция. Това съобщи пред държавната телевизия браншовият началник Мария Зага. Причината са много по-евтините цени на горивата у нас и в Турция.

„ В България и Турция акцизът на горивата е дребен. Гръцките пари минават границите ни и родните бизнеси умират. Гражданите, които зареждат в чужбина, са прави за себе си, само че промишлеността също би трябвало да живее. В Гърция няма на ниска цена гориво, когато 60% от цената е данък (у нас е 40%.) и също така има Данък добавена стойност, налог върху налога, което е неуместно. Как ще оцелеем ”, съобщи Зага.

Абсолютен факт е, удостовери източник, работещ на обект в контролно-пропусквателен пункт Кулата.

Гръцки коли пълнят бензиностанциите ни, като на път взимат по-евтините сирене, кашкавал и цигари. Те не рядко се отбиват и до казината, примамващи ги обилно до границата.

Задават се всеобщи банкрути

„ Много пъти сме казвали, че петролът е стока. За страдание цената му зависи от ползите на огромните и всички я плащаме. Така че до момента в който има неприятни интернационалните събития, горивата, които идват при нас, са на нараснала стойност. Вече виждам, цените вървят нагоре от близо месец. Всеки ден променяме фактурите, с която дадена компания е закупила гориво от една от двете рафинерии в страната. Задължени сме по закон да го вършим – в противоположен случай има санкция при повишение или понижаване на продажната цена ”, оплака се бизнес дамата.

Относно цената на бензина, която е учудващо по-евтина, на някои обекти в Гърция, специалистката е безапелационна:

„ С новите цени не може да има цена под 1,90 евро/литър. Като видя 1,73 евро/литър, напряко обезумявам. Правителството не вижда ли това? Проверки сигурно би трябвало да се вършат там, където цената е 2,40 евро, въпреки че съм уверена, с цел да я сложат, хората ще имат съответните фактури. Но дано ровят и там, където цените са извънредно евтини. Като президент на този отрасъл съм призовавала управляващите неведнъж. Не е допустимо цените на дребно да са под цените на едро на рафинериите. Значи нещо се случва. Възможно ли е да купите за €1,80 и да продадете за €1,50? Има нещо друго “.

Мария Зага поддържа новия закон, съгласно който всеки заловен във фалшификации като нередовни помпи или незаконно гориво, се затваря за две години.

Средната цена на 95-октановия безоловен бензин в Гърция сега е 1,939 евро за литър. Има обаче бензиностанции, които продават даже над 2 евро както в региона на Атина, по този начин и в други области. Разбира се, по-скъпата цена е нещо всекидневно за бензиностанциите по островите, в това число и на Евия.

 

Източник – AutoMedia


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР