Задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и

...
Задаващото се поскъпване на природния газ ще повлече нагоре и
Коментари Харесай

Може ли да се компенсират по-високите цени с увеличение на заплатите?

Задаващото се повишаване на природния газ ще повлече нагоре и цените на топлата вода. Затова специалисти от КНСБ предвидиха, че животът на българите ще нарастне осезаемо през есента и зимата. Изчисленията демонстрират, че с сред 5 и 7 лв. ще нарастне издръжката на живот на човек от домакинство, поради новите цени, които влязоха в действие от 1 юли. До края на годината се чака месечната прехрана на разположение от 4-членно домакинство да доближи 597 лв..

Може ли да се компенсират по-високите цени с нарастване на заплатите от 10% в бюджетния бранш, което ръководещите плануват, разясниха в утринния блок на Bulgaria ON AIR икономистът Георги Ганев и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа ".

"Поскъпването на природния газ е разследване от огромното повишаване на петрола на международните пазари. В България формулата за цената, която се заплаща на "Газпром " е според от цената на петрола. Големият въпрос е, че тази година имаше голяма смяна в позицията на енергийния снабдител по отношение на пазара в Европейския съюз ", съобщи Георги Ганев. Той добави още, че досега страната ни, по необясними за него аргументи, не е направила никакви стъпки да бъде преразгледан метода на договаряне на цената и свалянето ѝ надолу. "Полша и Словакия от дълго време към този момент започнаха съответните стъпки. Въпреки повишаването на петрола и природния газ там цените евентуално доста по-малко ще се усилят ", акцентира Георги Ганев.

"След като отказахме да бъдем първи покупател на съветския газ, а ще го прекупуваме от Турция, няма по какъв начин цената му да не бъде и по-висока ", сподели Ваня Григорова от КТ "Подкрепа ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР