Задаващите се нови валежи събуждат страха на хората бедствието да

...
Задаващите се нови валежи събуждат страха на хората бедствието да
Коментари Харесай

Ситуацията в селата Богдан и Каравелово остава критична

Задаващите се нови превалявания разсънват страха на хората бедствието да не се повтори още веднъж

Продължава частичното бедствено състояние в карловските села Богдан и Каравелово, предава.

Четвърти ден тежка техника разчиства реките от наносите. Задаващите се нови превалявания обаче разсънват страха на хората бедствието да не се повтори още веднъж.

Ситуацията последователно се възстановява, само че все пак частичното бедствено състояние остава в действие. Нивото на водата е спаднало с 60 см, само че коритото на реката продължава да се цялостни с наноси от пясък, които водата носи от Средна гора. Затова тежката техника ще остане най-малко още 10 дни на терен, с цел да се избегне заплахата от ново злополучие. Утре се чакат нови превалявания.

Къщата на Иван Нечков е на 70 метра от реката в Каравелово. Потопът първият път едвам не отнесъл брачната половинка му. Сега по три пъти дневно ревизира реката, тъй като се притеснява от ново злополучие.

" Опасността идва от пясъка, от наноса, който идва от Балкана. Влачи го и затлачват коритото на реката. Това е заплахата. И като затлачи коритото, водата ще пристигна при нас да направи същите пакости ", споделя Нечков.

" Ако тръгне, както първия път, всички хора, които са около реката умират ", споделя Димка Семкова.

Шумът на машините е единственото, което вдъхва успокоение на локалните поданици. Тежката техника е ситуирана в най-проблемните сектори в коритото на реката, от които изгребва наносите от пясък и укрепва пробойните в дигите. Опасността земна маса още веднъж да изпълни реката към този момент остава.

" Този развой за жалост не може да бъде спрян, защото в горната част на течението на реката има много наноси, които са в резултат на изобилните и поройни превалявания, които предизвикаха това злополучие на 2 септември ", споделя зам.-кметът на община Карлово Николай Цветков.

Милиони кубически метри пясък и пръст сега висят от деретата в Балкана. В сряда ще стане ясно дали страната ще разреши в горския фонд да влезе техника, с цел да разчисти насъбраните наноси.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР