Задава се опасност от екологична криза заради пресъхването на река

...
Задава се опасност от екологична криза заради пресъхването на река
Коментари Харесай

Експерти предупреждават за екологична криза заради пресъхването на река Въча

Задава се заплаха от екологична рецесия поради пресъхването на река Въча в град Кричим. Две министерства - на енергетиката и на околната среда и водите чакат резултати от инспекция по какъв начин прекъсването за планов ремонт на две водно-електрически централи докара до унищожаването на пъстървата в реката. Областният шеф на Пловдив привиква незабавно съвещание, с цел да бъдат координирани дейностите на институциите за определяне на аргументите, заяви Българска национална телевизия.

Милиони кубически метра вода стоят в три язовира от каскада Въча. Но в град Кричим три нощи реката пресъхва. Рибата е съвсем унищожена, а размерите на екологичната рецесия остават скрити от погледите на хората. От локалното риболовно съдружие, което зарибява реката с пъстърва, първи забелязали вредите.

Равнището на реката зависи от количеството, което трите водно-електрически централи от каскадата изпускат. Две от тях изпратили предизвестие до министерството на околната среда и водите, че от 18 до 21 ноември стопират работа поради ремонт.

Уведомително писмо от екоминистерството получил и кметът на Кричим, че в реката ще има обезпечените количества вода, само че за 18 часа в денонощието.

" Някой постоянно се възползва от това, с цел да ограничи водните количества, като дори и не съблюдава наложителния хигиеничен най-малко от 5 куб. м в секунда. Тука не може да няма отговорни, тъй като факт беше, че водата я няма ", съобщи кметът на Кричим Атанас Калчев.

Случаят с обезводнения речен сектор провокира серия от инспекции, разпоредени от министирите на енергетиката и на околната среда и водите. Инспекцията обгръща дейностите на подразделенията на НЕК и Напоителни системи.

" Изказаха се отзиви, че надали не водата се е пренасочвала в някаква друга посока - имат поради частните ВЕЦ-ове през уреди на Напоителни системи ", изясни кметът.

В река Въча през последните дни има задоволително количество вода през цялото денонощие, само че популацията от пъстърва, която е в размножителен интервал е съвсем унищожена.

Според представители на съдружие от доброволци, което се грижи за безвъзмездното зарибяване на водоемите в региона, вредите в река Въча не могат да бъдат оценени.

Причината е, че няма по какъв начин да се планува какъв брой хайвер е останал, само че вредите ще са големи, предизвестява Валентин Данаилов – ръководител на съдружие " Олимпик 2002 "

Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева счита, че е неотложно и коритото на реката в Кричим да бъде променено, с цел да не се разпилява водния поток в цялата и широчина от 65-70 м.

" На всяка цена за мен е значимо да се търсят компенсиращи ограничения, профилиране на коритото на реката за застраховане на воден стоеж при по-малки водни количества и наложително съгласно специалистите в регионална администрация би трябвало да се организира и инженерно и хидроложко изследване ", съобщи Каназирева. Утре сутринта тя привиква незабавно съвещание с всички заинтригувани страни поради рецесията с ръководството на водите от каскада Въча.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР