Задава ли се нов рунд от историческата битка Скопие-София -

...
Задава ли се нов рунд от историческата битка Скопие-София -
Коментари Харесай

Нов рунд от историческия спор Скопие-София - този път за Крали Марко

Задава ли се нов рунд от историческата борба Скопие-София - този път за личността на Крали Марко? На 12 и 13 май в София е следващото - 19-о, съвещание на българо-македонската комисия по исторически и просветителни въпроси. Тогава ще се преглежда наличието на учебниците от XIII-XIV век и се чака обект на спор да е личността на Марко Мърнявчевич (около 1335-1395), прочут като Крали Марко, показа участник в комисията, представен от " ".

В този интервал след гибелта на сръбския държател Стефан Душан обширната му страна стартира да се разпада. Формират се дребни феодални страни, една от които със столица днешния македонски град Прилеп е ръководена от Крали Марко, прочут като феодален крал на Прилепското кралство. Има задоволително документи от хронисти, че тези дребни княжества са обитаеми с българи, ръководени от български князе и крале. За българския генезис на Крали Марко приказва и това, че самият той се подписвал като " трети цар на България " .

В същото време Скопие дефинира Крали Марко като " последниот крал на Македония ", а сърбите - като " сръбски крал ". Очакват се съществени разногласия сред нашите и македонските историци и е забавно дали ще реализиран единодушие към този интервал и личността на именития Крали Марко.

Последното съвещание на комисията в края на предходната седмица в Скопие е протекло в доброжелателен дух от двете страни. " Срещата протече в положителна атмосфера на отворен разговор и продан на отзиви във връзка с позициите и гледните точки на двете страни по интерпретациите на предишното през XI и XII век ", оповестиха от външното ни министерство. Има прогрес в работата, тонът към този момент е по-спокоен, няма напрежение, безапелационни са нашите участници. Договорено е взаимно честване на цар Самуил - една от личностите, предизвикваща разногласия . В македонските учебници по история обаче страната на Самуил е показана като " македонско царство ", а историците в Скопие са държали вероятно да се промени формулировката на " без значение " царство. Още преди 3 година постигнахме единодушие, че владетелят е " последовател на българското царство ". Държа да подчертая, че ние не решаваме нищо, а предлагаме смяна в учебниците. Дали това ще стане и по кое време - е решение на други. Сега нямахме някакви особени разногласия и достигнахме до общи заключения за богомилството. За Охридската архиепископия също имаше спокойна полемика, тъй като мъчно може да се оспори, че е основана с грамота от император Василий II като " Българска архиепископия ", сподели проф. Иван Илчев - член на взаимната комисия.

" Разговорите на тази и предходната среща доста се разграничават от предшестващите. Почнахме повече да си почитаме мненията и това е доста добър миг. Има градивна атмосфера и подобра връзка, което даде опция да затворим този пакет за учебниците в Средновековието и ранния Османски интервал ", разяснява пред скопската телевизия Сител македонският член на комисията Петар Тодоров. Той добави, че не трябва да се чака " историците да вземат решение политически въпроси " .

" Преговорите с Европейски Съюз не зависят от нас. Комисията може да даде експертно мнение, само че не може да реши политическите проблеми. Ние единствено оказваме помощ и тук завършва нашата отговорност. Даваме рекомендации до държавното управление и министерството на образованието и те вземат решение за това какво ще написа в учебниците ", добави Тодоров.

Около фигурата на цар Самуил той изясни, че работата на историците не е " да бъдат регистратори и да дефинират националността и етническа принадлежност на хора, живели преди 10-11 века ". " Наша работа е по какъв начин да подобрим учебниците, тъй че да имаме обучение, което да не подтиква към разделяне и ненавист към други нации. Смятаме, че в учебниците има някои неща, които подтикват към расова ненавист, вредящи, стереотипни погледи към другите нации . Искаме да препоръчаме това да не се случва в бъдеще. Ако началото на договарянията зависи от исторически въпроси, мисля, че сме на доста неприятен път ", изясни историкът и изрично отхвърли пряк напън върху македонските членове на комисията от политици. Призна обаче, че се образува мислене, че от комисията зависи началото на договарянията за участие на районен съд Македония в Европейски Съюз. В обществеността се създавал боязън, че " нещо ще се продаде ", а в действителност комисията " адресира структурни проблеми, които имат отношение към положителните връзки ".

Все още не е дискутирана личността на Гоце Делчев . До края на годината би трябвало да се проведат още 4 срещи. Досега са дадени рекомендации до двете държавни управления за общо честване на цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, св. Климент и св. Наум Охридски.

В телевизионното предаване " 360 степени " пък министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски разяснява опцията българите да бъдат вписани в преамбюла на конституцията . " Включването на българите, а тук не приказваме единствено за българите, само че и за хърватите и черногорците, ще премине през процедура на конституционни промени и това лишава повече време и този развой би трябвало да бъде подсилен на практика от всички политически партии, тъй като гласуването е с болшинство от 2/3 от депутатите ", сподели Ковачевски и дефинира като " детайлности, които може да се разискват " дали това да стане преди началото на договарянията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР