Задържат българи във фабрики в ЕвропаС 500 млн. лв. годишно

...
Задържат българи във фабрики в ЕвропаС 500 млн. лв. годишно
Коментари Харесай

500 млн. лв. е загубата от нелегални цигари

Задържат българи във заводи в Европа


С 500 млн. лева годишно са ощетявали бюджета разрушените незаконни заводи за цигари у нас, сподели ръководителят на Комисията за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система Емил Димитров. Той посочи, че едва ли има друга страна в Европа, която да е разкрила 20 заводи на личен и непознат терен единствено за няколко години. Фабриките в Европа са разрушени благодарение на информация, подадена от Министерство на вътрешните работи, сподели по време на съвещание на комисията основният прокурор Сотир Цацаров. В някои от тях са арестувани български служащи, открити са първични материали и машини, импортирани от България.

Законодателството да бъде променено по този начин, че да се вкара наказателна отговорност за приготовлението за произвеждане на цигари, както и да се криминализира самото произвеждане на тютюневи произведения без данък, предложи Сотир Цацаров. В момента съгласно Наказателния кодекс се санкционират хора за продажба и предпазване на артикули без данък, само че липсва основната час – за произвеждане. “Предлагаме да се намерения и за диференциране на наказателната отговорност ”, разгласи той. “Ако приемете, че би трябвало да има наказване и за произвеждане, тя би трябвало да бъде надалеч по-висока. Една степен по-ниска би трябвало да бъде за разпространяване и държане ”, изясни Сотир Цацаров.

“В България има голям второстепенен пазар на машини за произвеждане на цигари, които доста постоянно се изнасят и за Европа ”, сподели основният прокурор и предложи да се криминализира и търговията с тези машини без лиценз.

По думите на основния прокурор незаконните заводи у нас са били самостоятелни. “Фабриката в Карнобат е била оборудвана с два дизелови генератора, които са захранвали пространствата с ток. Външната връзка е минимална и не е имало по какъв начин да се откри, че вътре има промишлено произвеждане ”, изясни Цацаров. Открити са и машини за пакетиране на цигарите и свиването им.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР