Задържано е част от ръководството, в това число и председателят

...
Задържано е част от ръководството, в това число и председателят
Коментари Харесай

Арестуваха председателя на ДАБЧ

Задържано е част от управлението, включително и ръководителят и основният секретар на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ). Тази информация удостовери през вчерашния ден на ексклузивен брифинг шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. Заедно със зам.-председателя на антикорупционното звено КПКОНПИ Антон Славчев дадоха уточнения по акцията, която през вчерашния ден блокира ДАБЧ. Стана ясно, че организацията се проверява за проведена незаконна група, обвинена за длъжностни и документни закононарушения, в това число и за взимане на подкупи. Арестувани са над 20 лица. Славчев съобщи, че обвинявания ще има най-рано през днешния ден. С изказванията си представителите на спецпрокуратурата и КПКОНПИ потвърдиха, че шефът на ДАБЧ Петър Харалампиев е измежду арестуваните.
По-рано през вчерашния ден от спецпрокуратурата сбито оповестиха, че организират интервенция против корупцията. Следователи обискираха адреси в София, Кюстендил и Плевен. "Разпитват се очевидци в границите на формирано досъдебно произвеждане за осъществени закононарушения по член 321, 301, 308, 282 от Наказателния кодекс. Разследването е обвързвано с активността на ДАБЧ ", гласеше първичната информация.
Стана ясно, че до спецакцията се е стигнало след подаден преди няколко месеца сигнал. Разследващите били осведомени, че от организацията издават непозволено документи за български генезис. Цената на подобен документ била 5000 евро. Твърди се, че са издавани по 30-40 такива документа седмично, главно на жители от Украйна и Молдова.
Очаква се за част от задържаните да има молба за удължение на задържането им. Някои евентуално ще останат единствено очевидци по бъдещото дело.

Кой е Петър Харалампиев

Петър Харалампиев е ръководител на Държавната организация за българите в чужбина от май 2017 година 46-годишният мъж е ръководител на национално придвижване "БГ родолюбец ". От декември 2014 година до оглавяването на ДАБЧ е зам. регионален шеф на област София. Бил е и изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на фондация "Българе ".
В края на 2017 година името му нашумя скандално, откакто се появи негова фотография, на която носи тениска с надпис "Wehrmacht " - името на въоръжените сили на нацистка Германия по времето на Хитлер. Тогава Красимир Каракачанов го отбрани и съобщи, че не намира нищо необичайно в облеклото му. "Къде виждате на тази фланелка фашистки знак? Някъде виждате ли пречупен кръст? Това значи ли, че думата "Wehrmacht " не би трябвало да се изписва на никое място в учебниците? Видно е защо става въпрос - за музикална рок група ", увери тогава Каракачанов.

Вътрешна македонска революционна организация се разграничи от фрагмента си

От Вътрешна македонска революционна организация излязоха с позиция, в която се разграничават от Петър Харалампиев. "Председателят на ДАБЧ не е член на нито една от партиите в обединението "Обединени патриоти " - НФСБ, "Атака " и Вътрешна македонска революционна организация. Той е водач на гражданското придвижване "БГ родолюбец ", впуснаха се в пояснения от партията, въпреки постът му да е приписван като квота на патриотите. Слуховете даже настояват, че Харалампиев е оглавил организацията за българите в чужбина с рекомендация от вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.
Напълно поддържаме работата на проверяващите и настояваме всички потвърдено отговорни лица да получат допустимо най-тежките санкции, планувани в българското законодателство, декларират от Вътрешна македонска революционна организация. Те прибавят, че политиката им била в поддръжка на това всеки етнически българин, без значение от това къде живее, да има право да получи българско поданство. Ако някой чиновник си е разрешил да злоупотребява със служебното си състояние и да нарушава разпоредбите за работа на организацията и законите на страната, той би трябвало да понесе последствията за това, декларират от Вътрешна македонска революционна организация.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР