Задържаните със златното съкровище казанлъчани са пуснати на свобода след

...
Задържаните със златното съкровище казанлъчани са пуснати на свобода след
Коментари Харесай

Страхотно! Ето Коя Убийствена Мацка Е Носила Тузарските Бижута, Които Откриха В Кърджалийско!

Задържаните със златното богатство казанлъчани са пуснати на независимост след денонощие в ареста, заяви " Старозагорски вести ".

Златните украшения, открити в джипа на казанлъчанина Евгени Генчев - Душата, при спецоперацията на служителите на реда в петък, са принадлежали на високопоставена болярка от обкръжението на диктатор Елтимир, брата на цар Георги I Тертер (IV в.), ювелирната направа на наушниците, торквата (украшението за главата), дребните златни топчета и колието от карнеол и планински кристали в онази ера са били освен декорации, част от тоалета, само че и рангово отличие, безапелационен е историкът проф. Николай Овчаров.

Той напомня, че Елтимир е управлявал деспотството с център към днешния град Крън, само че и досега то не е локализирано задоволително тъкмо. За страдание не се знае от кое място това необикновено богатство е било изкопано, а към този момент двамата арестувани при акцията казанлъчани отхвърлят да дават показания.

Пак по думите на проф. Овчаров, тези украшения се родеят с накитите, открити в местността Кастана край Преслав през 1978 година, за които сигурно се знае, че са принадлежали на принцеса от Х век.

Иззетите в Казанлък бижута са направени от висока проба злато - най-вероятно 22-23 карата, съвсем сигурно може да се каже, че са излезли отдолу под ръцете на извънредно дипломиран занаятчия най-вероятно от Константинопол. Тепърва следва сбирката да бъде оценена от експерти в тази област.

Шест от седемте монети са сечени при императорите Андроник II и Андроник III (първата половина на ХIV в.) от династията на Палеолозите, едната е от Йoaн III Дyкa Вaтaци, който e yпpaвлявaл Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222 дo 1254 година

Проф. Овчаров не се наема да дава оценка на сбирката, той обаче е безапелационен, че тя би трябвало да остане в трезорите на Казанлъшкия исторически музей " Искра ". За това упорства и кметицата на Казанлък Галина Стоянова, която чака най-сетне да стартират изследвания за столицата на диктатор Елтимир преди иманярите да са разграбили артефактите.

Припомняме, че златните украшения бяха открити при инспекция на джип " Дайхацу " на ул. " Никола Петков " в Казанлък. Те са били съхранявани в изтънчено направена дървена кутия с железен обков. В няколко кашона, набутани в багажника на джипа и при обиск в домовете на двамата казанлъчани са конфискувани още фрагменти от антична керамика, гипсова отливка на барелеф и други артефакти. Намерен е и профилиран каталог-сборник с цялостно изложение на най-ценните византийски монети от нумизмата Христо Харитонов, който е измежду най-ценните пособия за археолозите.

На този стадий няма повдигнати обвинявания против арестуваните за 24 часа в петък по закона за Министерство на вътрешните работи 66-годишен Вълчо В. и 46-годишния Евгени Ганчев - Душата, заяви в неделя наблюдаващият прокурор Юлиана Станева. Двамата мъже са на независимост, следва през днешния ден да се преценяват събраните доказателства за осъществено от тях закононарушение.

В петък окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов показа, че е формирано досъдебно произвеждане по член 278, алинея 6 от Наказателен кодекс, който планува затвор от 2 до 6 години, санкция и конфискация. Вълчо В. и Евгени Ганчев са престъпно проявени, само че нямат присъди. Двамата имат непрекъснати адреси и не съществува вероятността да се укрият, това са причините на магистратите за оставянето им на този стадий на независимост.

Забелязан при довеждането им в районно управление (на МВР) " Полиция " - Казанлък, локален юрист отхвърли в неделя да е зает със отбраната. Очаква се при вероятно влизане на обвиняването в правосъдна зала, те да настояват, че са пътували към " музея ", с цел да създадат подаяние.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР