Задържаните със златното съкровище казанлъчани са пуснати на свобода след

...
Задържаните със златното съкровище казанлъчани са пуснати на свобода след
Коментари Харесай

Задържаните със златното съкровище са пуснати на свобода

Задържаните със златното богатство казанлъчани са пуснати на независимост след денонощие в ареста, заяви "Старозагорски вести ".

Златните украшения, открити в джипа на казанлъчанина Евгени Генчев - Душата, при спецоперацията на служителите на реда в петък, са принадлежали на високопоставена болярка от обкръжението на диктатор Елтимир, брата на цар Георги I Тертер (IV в.), ювелирната направа на наушниците, торквата (украшението за главата), дребните златни топчета и колието от карнеол и планински кристали в онази ера са били освен декорации, част от тоалета, само че и рангово отличие, безапелационен е историкът проф. Николай Овчаров.

Той напомня, че Елтимир е управлявал деспотството с център към днешния град Крън, само че и досега то не е локализирано задоволително тъкмо. За страдание не се знае от кое място това необикновено богатство е било изкопано, а към този момент двамата арестувани при акцията казанлъчани отхвърлят да дават показания.

Пак по думите на проф. Овчаров, тези украшения се родеят с накитите, открити в местността Кастана край Преслав през 1978 година, за които сигурно се знае, че са принадлежали на принцеса от Х век.

Иззетите в Казанлък бижута са направени от висока проба злато - най-вероятно 22-23 карата, съвсем сигурно може да се каже, че са излезли отдолу под ръцете на извънредно дипломиран занаятчия най-вероятно от Константинопол. Тепърва следва сбирката да бъде оценена от експерти в тази област.

Шест от седемте монети са сечени при императорите Андроник II и Андроник III (първата половина на ХIV в.) от династията на Палеолозите, едната е от Йoaн III Дyкa Вaтaци, който e yпpaвлявaл Никeйcкaтa импepия в пepиoдa oт 1222 дo 1254 година

Проф. Овчаров не се наема да дава оценка на сбирката, той обаче е безапелационен, че тя би трябвало да остане в трезорите на Казанлъшкия исторически музей "Искра ". За това упорства и кметицата на Казанлък Галина Стоянова, която чака най-сетне да стартират изследвания за столицата на диктатор Елтимир преди иманярите да са разграбили артефактите.

Припомняме, че златните украшения бяха открити при инспекция на джип "Дайхацу " на ул. "Никола Петков " в Казанлък. Те са били съхранявани в изтънчено направена дървена кутия с железен обков. В няколко кашона, набутани в багажника на джипа и при обиск в домовете на двамата казанлъчани са конфискувани още фрагменти от антична керамика, гипсова отливка на барелеф и други артефакти. Намерен е и профилиран каталог-сборник с цялостно изложение на най-ценните византийски монети от нумизмата Христо Харитонов, който е измежду най-ценните пособия за археолозите.

На този стадий няма повдигнати обвинявания против арестуваните за 24 часа в петък по закона за Министерство на вътрешните работи 66-годишен Вълчо В. и 46-годишния Евгени Ганчев - Душата, заяви в неделя наблюдаващият прокурор Юлиана Станева. Двамата мъже са на независимост, следва през днешния ден да се преценяват събраните доказателства за осъществено от тях закононарушение.

В петък окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов показа, че е формирано досъдебно произвеждане по член 278, алинея 6 от Наказателен кодекс, който планува затвор от 2 до 6 години, санкция и конфискация. Вълчо В. и Евгени Ганчев са престъпно проявени, само че нямат присъди. Двамата имат непрекъснати адреси и не съществува вероятността да се укрият, това са причините на магистратите за оставянето им на този стадий на независимост.

Забелязан при довеждането им в районно управление (на МВР) "Полиция " - Казанлък, локален юрист отхвърли в неделя да е зает със отбраната. Очаква се при вероятно влизане на обвиняването в правосъдна зала, те да настояват, че са пътували към "музея ", с цел да създадат подаяние.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР