Задържани са 43 лица на територията на седем града в

...
Задържани са 43 лица на територията на седем града в
Коментари Харесай

43-ма в мрежа между седем града прехвърляли средства за тероризъм

Задържани са 43 лица на територията на седем града в България, занимаващи се с закононарушения свързани с финансиране на тероризъм.

Такава мрежа от хавалдари съществувала в съвсем всички страни освен в Европейския съюз. Разплащанията, които минават през хавалдарите, годишно генерира финансови небанкови преводи сред 100 и 300 милиарда евро.

Подробности по случая " хавала " в границите на интернационална проведена незаконна група разкри заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Предмет на следствието е проведена незаконна група, извършаваща закононарушения свързани с финансиране на тероризъм. Проведените дейни дейности са извършени под управлението на спецпрокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи.

Предстои в границите на днешния ден прокуратурата да реши дали и във връзка с какъв брой от арестуваните 43 лица да бъдат повдигнати обвинявания. Претърсени са над 50 адреса в 7 града на територията на страната - София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч. Получени са над 130 позволения от Спецсъда за разнообразни претърсвания на обекти, на коли и персонални обиски, изясни Гешев.

Хавалдарството е обвързвано с нерегламентирани преводи на парични суми, по система, наричана в арабския свят " хавала ". С тази активност се е занимавало главното лице, част от проведената незаконна група от избран брой лица, които са го подпомагали на територията на България.

Лидерът е влезнал в контакти и е финансирало други лица, които се занимават с логистика и финансиране на интернационалните терористични организации.

Гешев успокои, че не става въпрос за очевидни терористични дейности и терористична опасност на територията на страната.

" Все едно един финансист, който финансира всевъзможни противозаконни действия и даващ пари на лица, които се занимават с това, отвън територията на страната ", изясни той.

Заместник-главният прокурор изясни схемата " хавала ". Още не е ясно дали хавалдарството е зародило в Индия през VIII век или от еврейските търговци от Средновековието в Европа. Хавалдарството било необятно публикувана система в ислямския свят.

Т.нар. " хавалдар " събирал суми от избрани хора, като сумата трябвало да дойде до другия завършек на света. В схемата е нямало физическо пренасяне на парите, а те бивали оставяни при хавалдара. Той давал избран код, с който лицето, което би трябвало да получи парите в другата страна, се легитимирало при различен хавалдар, който изплащал сумата.
За услугата и на двамата хавалдари удържат избрани комисионни или такси. Това финансиране имало много по-дълга история от актуалната банкова система. Хавалдарството се употребило за разнородни цели и не било наложително да е с престъпен темперамент.

Система се употребила интензивно след 90-те години, поради затегнатия надзор над банковите преводи. В съответния случай има данни за такова финансиране на такава активност от територията на България за други страни.

Гешев разкри, че по този случай се е работило в последната година с съвсем всички партньорски служби на България.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР