Задържането на водата става все по-трудно, алармират учениВ рамките на

...
Задържането на водата става все по-трудно, алармират учениВ рамките на
Коментари Харесай

Интернет инфраструктурата може да бъде залята скоро

Задържането на водата става все по-трудно, сигнализират учени

В рамките на 15 години морската вода би могла да залее заровените оптични кабели в Ню Йорк, Сиатъл, Маями и други крайбрежни градове в Съединени американски щати

Интернет инфраструктурата ще се окаже под вода, в случай че морското ниво продължава да се повишава. Има заплаха това да се случи по-скоро от предстоящото, предизвестиха учени.

Американски инженери са разпознали проблем, за който никой не се е замислял – и за който никой не би очаквал да ни връхлети скоро: интернет инфраструктурата може да се окаже под вода след по-малко от 2 десетилетия, написа GreenTech.bg.

В рамките на 15 години морската вода би могла да залее заровените оптични кабели в Ню Йорк, Сиатъл, Маями и други крайбрежни градове в Съединени американски щати, съгласно изследването, за което оповестява Climate News Network.

Последиците за световните връзки от сходен сюжет са незнайни. Но защото ледените шапки на планетата се топят и водата в океаните продължава да се надига, с повишение на световните температури възможностите за наводнение на градовете се усилват.

А това значи вода там, където не е предстояща: при заровените кабели, при центровете за данни, при комутационните центрове, изобщо при всички „ невралгични центрове ” на физическата конструкция на интернет, съгласно екип от университета Уисконсин-Мадисън и Университета в Орегон.

„ Очаквахме, че имаме към 50 години, с цел да планираме. Но не, нямаме 50 години ”, сподели Паул Барфорд – ученият, който управлява проучването и го показва на среща пред мрежови откриватели. „ Задържането на морето е мъчно. Вероятно можем да си купим малко време, само че в дълготраен проект това просто няма да бъде дейно решение ”.
още по тематиката
За разлика от огромните информационни кабели, минаващи по океанското дъно, градските инфраструктури не са направени по този начин, че да могат да устоят на продължителни въздействия като разяждане и налягане на морската вода.

Според изчисленията на американските учени, които касаят единствено Съединени американски щати, до 2033 година под вода ще са към 4000 благи (6 400 километра) оптичен кабел. Повече от 1100 комутационни центъра – места, където информацията се разпределя и насочва – ще бъдат заобиколени от вода.

Много от рисковите трасета и сега се намират прекомерно покрай морското ниво. Съвсем малко повишаване би означавало спомагателен риск, изключително на местата, където подводните кабели излизат на брега.

„ След не доста време всички точки ще бъдат под вода ”, счита проф. Барфорд. „ Първата ми мисъл е да „ заякчим “ инфраструктурата. Но задържането на морето е мъчно. Вероятно можем да си купим малко време, ” споделя той, само че акцентира, че то е в действителност напълно малко.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР