Задържането на Бойко Борисов на 17 март с полицейска заповед

...
Задържането на Бойко Борисов на 17 март с полицейска заповед
Коментари Харесай

Окончателно: Борисов е арестуван незаконно, СДВР му дължи 480 лв.

Задържането на Бойко Борисов на 17 март с полицейска заповед е нелегално. Това постановява като втора инстанция и Административен съд-София град (АССГ), откакто в същата посока се произнесе и Районният съд.

Както е известно, тази  " насилствена административна мярка " по Закона за Министерство на вътрешните работи е противоречива отживялост от тоталитарните времена и най-често пада в съда, защото не предстои на никакъв правосъден надзор. Тя не е арест - води се мярка, само че на практика физически съставлява задържане. 

Както Клуб Z писа на 22 април, арбитър Николай Урумов от Софийския районен съд се произнесе, че полицейската заповед е бил противозаконна. Авторът й обаче, посочен като  " Ц. К. Й. - контрольор при Групово дело „ Национална полиция “, е обжалвал пред Административния съд. Той напълно оспорвал доводите, че липсват доказателства за осъществено закононарушение. 

(Клуб Z припомня, че като съображение за задържане на Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, тогавашното управление на Министерство на вътрешните работи посочи разпит на Васил Божков, сигнал на " Боец " и други После обаче прокуратурата даже отхвърли да притегли като обвинени тримата, защото реши, че няма данни за осъществено закононарушение - изнудване на Божков или каквото и да било друго, б.р.).

Сега решението на АССГ е от 22 август. От него излиза наяве, че и представителят на прокуратурата е изразил мнение, че касационната тъжба на служителя на реда е неоснователна, т. е. - позицията на държавното обвиняване е била против Министерство на вътрешните работи.

Съдът цитира член 30 на Конституцията - че всеки има право на лична свобода и цялост. А разпореденото задържане посредством въпросната заповед на Министерство на вътрешните работи...

"... не покрива стандарта за правда и непроизволност като основополагащи общи правила при ограничение правото на независимост и сигурност. "

И тази правосъдна инстанция се съгласява с предходната - че няма посочени учредения за задържане, няма изложение на фактическата конюнктура, няма претекстове. А претекстовете е трябвало да бъдат изложени по явен и категоричен метод, тъй че да дадат на лицето да се запознае с основанията за издаване на акта против него.

Напротив - излагането на несъответни и ирелевантни претекстове се приравнява на процедура на липса на претекстове, припомня съдът.

 Затова АССГ оставя в действие решението на Районния съд. Това е дефинитивно и не предстои на обжалване.

Следва на Борисов да се присъдят 480 лева за адвокатски разходи. Столична дирекция на вътрешните работи е наказана да внесе и 70 лева държавна такса.

Ето и подробните претекстове на АССГ:

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР