Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на

...
Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на
Коментари Харесай

Предучилищното образование за 4-годишните и дистанционно обучение влизат в парламента

Задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца, контролът и действието на настоятелствата към детските градини и учебните заведения, както и образованието в електронна среда – с това са свързани законовите промени, които Народното събрание ще прегледа по време на пленарното съвещание през днешния ден, 9 юли.
Новите текстове, чийто вносител е Министерския съвет, са залегнали в Закона за предучилищното и учебното обучение, а депутатите ще ги подложат на първо гласоподаване в пленарната зала, показва БГНЕС.
Разширяването на обсега на предучилищното обучение е добре да стартира във възрастта сред 3 и 7 години. Тя е основна за езиковото, когнитивното, прочувственото и общественото развиване на децата, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, представяйки законопроекта в отрасловата комисия.
МОН твърди, че изследване измежду началните учители също демонстрира, че посещавалите по-дълго време детска градина реализират по-високи резултати в учебно заведение.
Предложението за наложителния обсег на 4-годишните е финансово обезпечено. Подкрепено е и с 3-годишна стратегия, която е показана за публично разискване. Средствата по програмата са на стойност 210 млн. лева и са заложени в държавния бюджет за тази година. Заделени са и средства за създаване на 70 нови детски градини с над 5 000 места.
С измененията се уточни и контрола върху учебните настоятелства във връзка с собствеността, като се подсигурява, че приходите от нея ще остават в учебните заведения, а няма да се разпределят за хонорари на управителните препоръки на настоятелствата.
Третата смяна е обвързвана със законова наредба на образованието в електронна среда. Тази година то се реализира по Закона за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние. Опитът обаче сподели, че този тип образование може да се употребява при всевъзможни изключителни условия - грипни ваканции или други фактори, които не разрешават наличието на децата в учебно заведение.
Още: " И 4-годишните ще вървят наложително на предучилищна, родителите срещу "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР