Задължителното носене на защитни маски в закрити обществени места отпада

...
Задължителното носене на защитни маски в закрити обществени места отпада
Коментари Харесай

От 1 април защитните маски на закрито вече не са задължителни. Но, силно препоръчителни

Задължителното носене на защитни маски в закрити публични места отпада от 1 април. На тази дата у нас публично се анулира изключителната епидемиологична конюнктура. Това разгласи на конференция здравният министър проф. Асена Сербезова. Главният хигиеничен контрольор Ангел Кунчев обаче побърза да добави, че въпреки и незадължително, носенето на маски остава мощно целесъобразно.

Освен носенето на маски на закрито от 1 април отпадат и други краткотрайни противоепидемични ограничения измежду които съблюдаване на физическа отдалеченост, рестриктивните мерки в броя на лицата за посещаване на обекти на закрито, ограничаването при реализиране на присъствено образование във висшите учебни заведения, възбраната за свиждания в лечебните заведения и в домовете за обществените услуги, както и условието към работодателите за присъствена работа при не повече от 50% от личния състав. Отпада и условието за цветовото зониране на страните съгласно равнищата на инфектирани с ковид, както и ограничаването за недопускане на лица от алена зона у нас.

Остават в действие за период от три месеца след 1 април ограниченията , свързани с действие на здравната система. В това число влиза опцията на НЗОК да заплаща на лекарите средства за работа при неподходящи условия. Тук влиза и продължаването на дейностите на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена продуктивност и степен на увреждане, надлежно на експертните решения на Комисията към ВМА за валидност за военна работа и работа към доброволния запас, при които срокът на неработоспособност, надлежно срокът на валидност, е изминал по време на изключителното състояние или на изключителната епидемиологична конюнктура. 

Дори и след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура о става в действие условието за даване на документ за имунизация, преболедуване, проучване или подобен документ на граничните пунктове за влизане в страната. 

" Животът след пандемията в никакъв случай няма да бъде същият, връщането към нормалността е релативно. Всеки пети страда от пост коронавирус признаци в продължение на месеци. Пострадаха доста браншове, в света към 100 млн. души изгубиха работата си. Дългосрочни са следствията в областта на образованието, а техният отрицателен аспект ще преодоляваме години напред, мнозина страдат от депресии и тревога ", съобщи проф. Сербезова.

" Да кажем, че пандемията е свършила, би било преждевременно. Но България е измежду четирите страни, които задържаха за дълго време най-ниски стойности на заболеваемост в Европейския съюз - това са България, Румъния, Унгария и Полша ", разяснява основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

По думите му, мощно целесъобразно ще остане носенето на маски в градския превоз, в лечебни здравни заведения, в пространства с неприятна вентилация, при скупчване на доста хора навън и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи болести. Препоръчително остава и потреблението на дезинфектанти. Доц. Ангел Кунчев предложи хората да продължат да съблюдават физическа отдалеченост и да запазят навика за постоянно миене на ръце.  

Нов законопроект планува опцията министърът на опазването на здравето да вкарват противопидемични ограничения, отвън оповестена притивоепидемична конюнктура. Те няма да бъдат същите, както до момента. Няма да са свързани с опцията за ограничение предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или прекъсването на обекти. Не може да се включва възбрана за влизането в страната на жители на други страни. Законът планува запазването на структурата на лечебните заведениял по този начин наречените Коронавирус отделения. Запазва се и опцията за поддържане на готовността отвън отделенията лечебните заведения да се преструктурират за лекуване на пациент с ковид. 

" Задачата, която стои пред нас е да подсигурим заплащането и приходите на българските лекари. Може би другата седмица ще подпишем анекс, слагаме началото на тактика, в която България би трябвало да се оправи с рецесията, пред която сме изправени в опазването на здравето ", каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. 

Ваксинирането също не отпада , посочи ръководителят на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов. Запазват се в структурата на болнична помощ така наречен covid отделения и подготвеност на лечебните заведения за преструктуриране.  " Целта е прекосяване в режим на нормалност в лечебните заведения ", сподели още доцент Пандов.

" Продължаваме осведомителната акция за имунизацията, която се споделя " Плюс мен " . Това е първата по рода си толкоз огромна акция. Длъжници сме на хората - да предадем посланията, учредени на науката, в наличен тип. Кампанията има личен уебсайт. Там е налично всичко за имунизациите и имунизацията. Има изчерпателна информация за имунизацията и на децата, на дамите, които възнамеряват бременност или към този момент са бременни или кърмачки. Материалите в уеб страницата са основани напълно на научни данни и са направени от специалисти в разнообразни сфери. Апелирам пандемията да не се употребява с политически цели ", посочи здравният министър Асена Сербезова.

По думите й, COVID-19 ще остане известно време с нас и ние би трябвало да се научим да живеем с него и да се лекуваме, даже отвън изключителна епидемиологична конюнктура.

Евентуално връщане на ограничения ще се основава единствено на епидемиологични критерии, стана ясно още от думите на министър Сербезова. " След отпадане на ограниченията, ще продължи мониторинг в продължение на месец, с цел да се види въздействието на тази смяна. Ще следим какво ще е държанието на хората в България. Ще се следи по какъв начин смяната се отразява върху разпространяването на инфекцията. Извънредната конюнктура би трябвало да бъде сменена от по-добре таргетирани интервенции, а най-уязвимите групи ", сподели още тя. 

Заплащането за сложена доза ваксина към персоналните лекари не отпада , защото не е обвързвано с изключителна епидемиологична конюнктура. Тази активност остава и ще бъде изплащана както до момента. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР