Задължително използване на електронна платформа при възлагането на обществени поръчки

...
Задължително използване на електронна платформа при възлагането на обществени поръчки
Коментари Харесай

Подготвя се законова промяна за електронна платформа за обществени поръчки, но с много условия

Задължително потребление на електронна платформа при възлагането на публични поръчки – това се предлага с следващия законопроект за смяна на Закона за публичните поръчки (ЗОП). Причината – до 18 октомври, 2018 година би трябвало да може да се подават електронни заявки за присъединяване и електронни предложения в процедурите. А смяната ще се отнася до всички възложители.
Всъщност електронната платформа не е една. Има една централизирана, само че „ централните органи за покупки “ могат да употребяват електронни платформи, които са механически съвместими и свързани с централната платформа.
Оказва се обаче, че ще има изключения по отношение на наложителното прилагане на електронни платформи – най-малко в случай че планът се трансформира във факт. По изключение може да не се употребява електронна платформа, в случай че се изготвят и обменят документи с класифицирана информация, както и в случай че публичната поръчка има профилиран темперамент и се постанова да се употребяват характерни принадлежности, устройства или формати на файлове, поддържани от приложения, които не са общодостъпни и не могат да се дават на възложителя за евакуиране или потребление от разстрояние.
Заради въвеждането на електронна платформа се понижават и някои периоди, планувани до момента в Закон за обществените поръчки. Например – при открита процедура минималният период за приемане на предложения ще стане 30 дни, а не 35. При лимитирана процедура минималният период за приемане на предложения става 25 дни от датата на изпращане на поканата за показване на предложения, а при спортна процедура с договоряне минималният период за приемане на първични предложения ще е 25 дни от датата на изпращане на поканата.
Интересен миг е, че се уголемява обсегът на предварителния надзор. Нов предел е до или над 1 000 000 лв. при поръчки за строителство и до или над 200 000 лв. за доставки и услуги. Отделно има мониторинг посредством резюме и разбор на данните от централизираната електронна платформа, като извадката ще вземат участие към 17% от договорите за строителство, 19% от договорите за доставки и 15% от договорите за услуги, само че тяхната стойност е надлежно 77%, 86% и 89 % от възлаганите в страната поръчки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР