Задължително четиво за почитателите на скандинавските мистерии. „Буклист“ „Безгранично“ е

...
Задължително четиво за почитателите на скандинавските мистерии. „Буклист“ „Безгранично“ е
Коментари Харесай

Датската крими-звезда Юси Адлер-Улсен се завръща с Безгранично

Задължително четиво за феновете на скандинавските мистерии.
„ Буклист “
„ Безгранично “ е шестата среща на българските читатели с известната поредност за Отдел „ Q “, специфичното направление на копенхагенската полиция, за което написа датската звезда на престъпния разказ Юси Адлер-Улсен.
Обезверен служител на реда от датския остров Борнхолм звъни в Главното ръководство в Копенхаген и моли комисар Карл Мьорк за помощ по случай отпреди седемнайсет години. Карл обаче избира да се отдаде на сънливост в кабинета си, в сравнение с да поеме още работа. Часове по-късно индивидът се самоубива по време на прощалното празненство по случай пенсионирането си. Потресени от неговата кончина, а и налегнати от възприятие на виновност, че са отказали да оказват помощ, чиновниците на Специалния отдел „ Q “ се заемат със задачата да проучат неразкритото закононарушение, евентуална причина за обезверената му постъпка: гибелта на младо момиче при пътна акцидент.
Но за какво служителят на реда е бил толкоз захласнат от случая, че се е обрекъл на доброволна изолираност и саморазрушение и е трансформирал дома си в списък по дело с окончателно изстинали следи? Фанатичната му фиксация по починалото момиче дава много храна за размисъл на Карл, Асад и Росе и те се впускат в следствие, което ще ги сблъска с десетки въпросителни, завещани им от борнхолмския им сътрудник. За да отговорят на главния въпрос: кой и за какво е връхлетял върху младото момиче с автомобила си, и то с такава скорост, че след удара то да отхвръкне от земята и да увисне на близкото дърво?
Разплитането на нещастния случай от ден на ден замязва на лабиринт от непредвидени взаимовръзки и на комплицирано уравнение, в което съвсем всички величини са незнайни...
Юси Адлер-Улсен бе разгласен от лондонския „ Таймс “ за идващото събитие в скандинавското крими. Несъмнено е най-успешният датски престъпен създател: книгите му са преведени на над 40 езика, продадени са в над 16 милиона екземпляра и с тях Адлер-Улсен е получил към този момент над 30 награди, в това число влиятелната „ Стъклен ключ “ и Европейската премия за престъпна литература.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР