Задължителните матури по български език и по предмет по избор

...
Задължителните матури по български език и по предмет по избор
Коментари Харесай

Матурите и изпитите за гимназия се отлагат

Задължителните матури по български език и по предмет по желание ще бъдат отсрочени с десетина дни поради удължаването на изключителното състояние в страната до 13 май. Ако предлагането на държавното управление бъде признато от Народното събрание, учебните заведения ще останат затворени до 13 май, а образованието ще е отдалечено.

При този сюжет матурите ще бъдат изместени от избраните все още дати 20 и 22 май и ще се проведат на 30 май и 1 юни, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Отложени ще бъдат и изпитите след VII клас, които се употребяват за кандидатстване в гимназия. Вероятно те ще бъдат изместени за 13 и 15 юни. Досега те бяха планувани за 9 – 11 юни.

Материалът за изпитите ще бъде сведен. Към момента не е ясно кои тематики ще отпаднат. Вълчев напомни, че не е проблем тестванията да са единствено върху материала от първия период, само че нямало да е почтено към учениците, които учат съществено по време на отдалеченото образование. Към момента по-вероятно било да отпаднат последните тематики, които са планувани за края на годината.

Към момента не е ясно какъв брой ще би трябвало да се отучва след възобновяване на занятията в клас, защото при отдалеченото образование учебните заведения са усвоили друг материал. Може би е няколко съботи да се отучва, изясни Вълчев, само че решение за това още няма. Той добави, че това не значи, че всички учители ще работят и всички деца ще учат, а ще се компенсират часовете, които не се случват при отдалеченото образование като тези по музика, изобразително изкуство, действия по ползи, както и част от практическото образование в професионалните гимназии.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР