Задължителната за ЕС система за верификация на лекарствата работи от

...
Задължителната за ЕС система за верификация на лекарствата работи от
Коментари Харесай

Стартират нови правила за безопасност на лекарствата

Задължителната за Европейски Съюз система за верификация на медикаментите работи от през днешния ден, отлагането й ще докара до наказания за България, съобщи пред Българска телеграфна агенция проф. Илко Гетов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.
Целта на системата е предотвратяване на пациентите от подправени медикаменти. Друг резултат, предстоящ от проф. Гетов, е прекъсване на " куфарната търговия " и преопаковане на медикаменти, купени от страни отвън Европейски Съюз. След няколко години система за верификация ще има и за медицинските произведения.
Според новите правила, производителите са задължени да слагат двуизмерен баркод и средство против подправяне върху опаковките на медикаменти, отпускани по лекарско наставление.
Задължение към аптеките и лечебните заведения е да ревизират достоверността на медикаментите, преди да ги дадат на пациентите. Новото условие важи и за продаването на медикаменти онлайн.
Лекарствените средства, създадени до през днешния ден и без знак за сигурност, могат да останат на пазара до приключване на периода им на валидност.
За осъществяването на новата европейска разпоредба аптекарите ще би трябвало да влагат в нов програмен продукт. Някои от фармацевтите обаче се тормозят, че чиновниците им няма да се оправят с новия програмен продукт и сложиха жълти жилетки в символ на митинг.
Европейската организация по медикаментите и Европейската комисия отвориха 6-месечна социална консултация за подмяна на късата характерност на продукта и хартиената брошура с електронна продуктова информация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР