Задължителна обвързаност между здравните и икономическите мерки искат от Конфедерацията

...
Задължителна обвързаност между здравните и икономическите мерки искат от Конфедерацията
Коментари Харесай

Туристическият бранш: Ограниченията да идват със задължителни компенсации |

Задължителна обязаност сред здравните и икономическите ограничения желаят от Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ), която поддържа позицията на колегите си от Алианса на туристическата промишленост в България (АТИБ).

От КБТБ напомнят, че от дълго време упорстват да се сътвори явен пакет от стопански ограничения, които да бъдат подхванати в поддръжка на бизнеса съгласно другите рестрикции, наложени от пандемията, без значение какви са рестриктивните мерки.

" При въвеждане на рестрикции на стопанската активност в туристическия бизнес, е редно да се сътвори така наречен светофарна уредба от стопански ограничения, която да бъде обвързана с тази, индикиращa растежа на заболеваемостта и надлежно налаганите ограничаващи ограничения. За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви обезщетения получават компаниите, чиновниците и самонаетите лица. И компенсациите би трябвало да са задоволително огромни, с цел да защитят бизнеса от банкрут и да са съобразени с европейската процедура, както и за нуждата заповедите на обособените РЗИ-та за затваряне или ограничение на активността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се плануват и съответните компенсации. "

Според конфедерацията досегашният отрицателен опит със заобикалянето на националните ограничения с въвеждането на районни рестрикции, с цел да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се заплащат обезщетения, е довел до голям брой банкрути в бранша. 

От Конфедерацията на българския туристически бизнес са безапелационни, че антикризисната мярка с намаляването на Данък добавена стойност би трябвало да бъде непокътната като извънредно ефикасна и помогнала за оцеляването на сериозна част от сектора.

" В голям проблем през последните седмици се трансформира скочилата до космоса цена на тока. Държавата би трябвало да стъпи твърдо в тази тематика, да направи нужното за нормализиране на обстановката и в случай че откри нередности, да глоби отговорните ", показват от браншовата организация.

Според тях към момента допълнителното стягане на ограниченията ще бъде " чист популизъм ".

" Но защото сме виновни и рационални хора, знаем, че действителна нужда от нови рестрикции не е неосъществим сюжети. По тази причина и настояваме за превантивни ограничения и основаването на точни и ясни стратегии за обезщетения на най-засегнатите бизнеси ", написа още в позицията на сектора.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР