Задълженията на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на

...
Задълженията на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на
Коментари Харесай

Борисов: Задълженията на Лиляна Павлова не приключват с края на европредседателството

Задълженията на Лиляна Павлова не завършват с формалното закриване на Българското председателство. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на зам.-председателя на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Антон Кутев за функционалните отговорности на министъра на Българското председателство Лиляна Павлова.

Кутев попита какво прави сега това звено, какви са функционалните характерности, за какво се постанова към момента Лиляна Павлова да извършва функционалностите министър на европредседателството и какво работи тя сега.

Борисов му отговори: „ В Европа има разнообразни модели, а това като първо европредседателство беше значимо за България ". Премиерът уточни, че страната ни е избрала разновидността с умишлен министър по европредседателството.
„ По време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз България се потвърди като заслужен, постоянен и виновен сътрудник в общността. Успяхме да балансираме съществени и сложни диспути ", уточни министър-председателят. По думите му от страни като Румъния и Хърватия са отправили покана към страната ни, с цел да споделим насъбрания опит по време на председателството.

„ Страната ни е част от триото Естония, България и Австрия и към сегашния миг работи в непрекъсната съгласуваност с Естония и Австрия по признатата ни стратегия. Като този развой ще завърши с систематизирани резултати в края на 2018 година ", сподели Борисов.

Той увери, че функционалните отговорности на министър Павлова не завършват с формалното закриване на Българското председателство на края месец юни, а с формалното привършване на трите председателствата.

„ Освен това министър Павлова е ръководител на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет, тя реализира управлението и контрола на този значим механизъм, посредством който се обезпечава цялостна съгласуваност на държавната политика по европейските въпроси ", сподели той и посочи, че министър Павлова координира правенето на планови документи, произлизащи от участието на България в Европейски Съюз.

„ С разпореждане на Министерски съвет на министър Павлова бе предоставено да координира седмата годишна среща на ръководителите на държавните управления от Централна и Източна Европа и Китай, която се организира на 6 и 7 юли в София ", съобщи още министър-председателят. По думите му по време на тази намира се е взело решение да се сътвори световен партньорски център в България, който предизвиква съдействието сред страните, които са в тази самодейност.

„ В тази връзка разпоредих на министъра на българското председателство да координира основаването на Център дружно с китайската страна. В осъществяване на този ангажимент министърът организира редица срещи и съвещания взаимно с представители на разнообразни български ведомства и представители на Китайската национална република и институциите на Европейски Съюз ", сподели още Борисов.

Той разгласи, че след няколко дни София ще бъде хазаин на срещата на локалните водачи на 16+1, което е част от самодейността сред Китай и Централна и Източна Европа. Премиерът посочи, че подготовката е предоставена на Министерство за българското председателство. „ След привършване на уговорките на България по осъществяването на триопрограмата, ще бъдат подхванати нужните дейности по закриване на министерството и следващи процедури по осъществяване на ликвидационни производства ", съобщи още министър-председателят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР