Задълженията на болниците към момента са в размер на повече

...
Задълженията на болниците към момента са в размер на повече
Коментари Харесай

Проф. Н. Петров: Дълговете на болниците са над половин милиард лева


Задълженията на лечебните заведения все още са в размер на повече от 500 млн. лв., като 4-5 от лечебните заведения са в изключително неприятно положение. Това съобщи здравният министър Николай Петров пред бТВ.

Като най-проблемни той уточни лечебни заведения в Бургас, Стара Загора, Видин и Враца. Именно последната попадна в новините през последните дни, откакто лекари, медсестри и жители излязоха на митинги в северозападния град с апел да не се стига до затваряне на лечебното заведение.

„ Такъв вид не се планува. Търсим решение, в това число имахме среща с кметовете, регионалните шефове, съвсем всекидневно с шефа на болничното заведение. Ръководството на Министерство на здравеопазването взехме решение да отпуснем средства, само че ще би трябвало да се поеме на ръчно ръководство тази болница, както направихме с Ловеч ”, сподели министърът.

Той изрази вяра, че ще бъде търсена отговорност за неприятното ръководство на МБАЛ-Враца, само че акцентира, че и там и другаде „ години наред са се надували едни балони, които стартират да се пукат – нали не си представяте, че за 4 месеца, откогато е това държавно управление, са се натрупали 20 млн.? ”.

Проф. Петров уточни няколко аргументи, заради които лечебните заведения задлъжняват отвън злоупотребите, които напоследък са били понижени – лечебните заведения нямат право да връщат пациенти, а надлимитната активност не се заплаща, не е дребен броят на неосигурените, цената на клиничните пътеки не е променяна от 2006 година („ Ако междинната заплата тогава е била 600 лева, в този момент е 8-900 лева, само че приходът е същият ”). Така в последна сметка не остават пари за нищо.

Като друго от „ най-деликатните места в опазването на здравето ” министърът уточни незабавната помощ: „ Системата е претрупана, обслужва ужасно доста пациенти, ужасно доста позвънявания, в това число и такива, които не са от незабавен темперамент. Все още не са кой знае какви заплатите им, средата, апаратурата и транспортните средства – всичко това е зле. Не е задоволителен броят на екипите ”.

Петров изрази вяра, че с възстановяване на средата и повдигане на заплатите работата в „ Спешна помощ ” ще стане по-атрактивна.

Във връзка с умрелия сред няколко лечебни заведения мъж в София той показа, че се е почувствал неприятно от писмото на вдовицата на Спас Добрев и е поел пред нея уговорката за правилна инспекция, наказания и ограничения за това да не се повтори. Във връзка с уволнения екип на „ Пирогов ”, проф. Петров сподели, че като шеф на ВМА за сходна обстановка се е разделял със свои подчинени дори без да е имало публична тъжба.

По отношение на бумащината в опазването на здравето, той анонсира, че през първото полугодие на идната година у нас може да стартира да работи здравната карта. Тя ще съставлява пластика, посредством която джипита, експерти и фармацевти ще имат достъп до информация за всеки пациент – например в аптеката незабавно ще излиза наяве какъв медикамент е изписан. Картата ще е безвъзмездна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР