Задълженията изкривяват пазара, твърдят експертитеСтотици милиона са задълженията в туризма.

...
Задълженията изкривяват пазара, твърдят експертитеСтотици милиона са задълженията в туризма.
Коментари Харесай

Милиони задължения в туризма

Задълженията изкривяват пазара, настояват специалистите


Стотици милиона са отговорностите в туризма. Според специалисти сред 100 и 150 милиона си дължат едни на други туроператори, хотелиери, превозвачи и снабдители на храни и услуги. Точната сума обаче не би могла да се посочи, освен тъй като варира във всеки един миг, а и тъй като играчите в бизнеса крият данните. Тези средства обаче изкривяват пазара, безапелационни са представители на бранша. Така в случай че един хотелиер или туроператор желае да получава пари авансово за работата си, той е подложен в неравностойно състояние по отношение на конкуренцията, която е склонна да получава парите си с месеци забавяне, обясниха специалисти. Това е и една от аргументите огромни играчи да завличат всеки сезон сътрудниците си, защото при фалит изгарят точно тези забавени разплащания.

Практиката е всяко лято разплащателният сезон в туризма да се удължава. Докато единствено преди 10 години огромните туроператори плащаха в период до 2 седмици след настаняване на туристите, в този момент всеобщо хотелите получават последните заплащания за отминалия летен сезон през декември. Така се оказва, че родните дребни хотели кредитират големи задгранични конгломерати. Отделно са склонни да смъкват цените за огромните компании, които резервират огромна част от стаите в хотелите им. Това е и повода от време на време отмора в България, купена през огромен туроператор в чужбина, да излиза по-скъпо в сравнение с резервирана у нас. Хотелите са изправени до стената и принудени да получават парите си със забавяне, тъй като в случай че не го създадат губят обезпечените си клиенти.

В същото време туристите всекидневно предплащат ваканцията си с месеци по-рано. Част от туроператорите в действителност разполагат с парите на клиентите си в границите на година и оперират с тях. Така медиаторите сред клиента и доставчика на услугата действително получават безлихвени заеми и предварителни заплащания с заричане за предстоящ артикул за потребителите си.

В същото време отговорностите от туроператори към хотелиери се мултиплицират по веригата. С друг интервал на закъснение получават парите си снабдители на храна, на ток и превозвачи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР