Задължението банките да увеличат резервите си може да се отрази

...
Задължението банките да увеличат резервите си може да се отрази
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите ще се увеличат, но не двойно, категоричен е експерт

Задължението банките да усилят запасите си може да се отрази по два метода върху потребителите, от една страна покачването за условието за наложителните минимални запаси би могло да даде резултат в покачването на лихвите.  Това разяснява в студиото на Euronews PrimeTime финансовият анализатор Иван Стойков. Според него това би се отразило главно върху лихвите по заемите. Според него различен вероятен сюжет е тези ограничения да се отразят върху размера на таксите за банкови услуги.
Повишаването на условието за минимални наложителни запаси ще изиска от банките да заделят малко по-голяма част от наличния запас, с който те разполагат под формата на запаси. Това, естествено, е самобитен разход за тях и той би трябвало да бъде обезщетен под някаква форма. Бих желал да обърна внимание, че има още една догадка – може да няма никакво отражение нито върху лихвите, нито върху таксите, тъй като все още нашата банкова система е доста добре капитализирана, в положително ликвидно положение е.
Иван Стойков, финансов съветник

По думите на Иван Стойков наличният запас на банките у нас е задоволително огромен, с цел да не затрудни банките да съумеят да заделят още някаква час от него под формата на запаси. Това обаче си е на равнище банка и всяка банка сама ще реши по какъв начин това се отразява върху нейното положение и дали ще наложи корекции по лихви или банкови такси, изясни още той.

Изискването за по-високи минимални наложителни запаси е за всички банки и този размер, който Българска народна банка дефинира е наложителен за всички банки, сподели Стойков. Лихвите по заемите няма да останат непроменени, само че няма да се усилят двойно или тройно, безапелационен е специалистът.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР