Задължение за влагане на 30% рециклирана суровина в съдовете за

...
Задължение за влагане на 30% рециклирана суровина в съдовете за
Коментари Харесай

Задължават бг компаниите да влагат 30% рециклирана суровина в съдовете за напитки

Задължение за вложение на 30% рециклирана суровина в съдовете за питиета планува нова разпоредба, оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. "Предстои приемането на Наредба за ограничение на въздействието на избрани пластмасови артикули за еднократна приложимост ", съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която взе участие в интернационалната конференция "Зеленият преход - решения и провокации за България " в София.
Проектът планува обвързване за вложение на рециклирана суровина в съдовете за питиета - 30%, и цел от 90% разделно събиране на РЕТ бутилки. Целта е да се приложат поетапни ограничения за смяна на потребителските модели.

Според Колева, от основно значение за ограниченията против промените на климата е по-разумното потребление на суровините, като смяната би трябвало да обгръща целия индустриален цикъл. Новите цели за 2035 година, заложени в Закона за ръководство на отпадъците, са 65% повторна приложимост и преработване на битови боклуци и ограничение на депонирането до 10%.
Политиката на Министерство на околната среда и водите планува още разширение на системите за разделно събиране на боклуци от опаковки, в това число създаване на площадки за предаване на боклуци от семействата, с което да бъдат обезпечени спомагателни благоприятни условия за повторна приложимост и преработване на боклуци, които в този момент не са обхванати в системите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР