Задълбочено разследвае на „Грийнпийс“ - България, проведено през последните месеци

...
Задълбочено разследвае на „Грийнпийс“ - България, проведено през последните месеци
Коментари Харесай

Грийнпийс: Сенчести банкови интереси в българския въгледобив източват публични фондове, унищожават човешки съдби и замърсяват околната среда


Задълбочено разследвае на „ Грийнпийс “ - България, извършено през последните месеци подвига завесите на феномена в българската енергийна система и стопанска система - „ Христо Ковачки “. Разследването осветлява банковите и държавни ползи, които се крият зад активността, на която той е лице пред необятната общност. Това се споделя в известие на природозащитната организация до медиите във връзка направеният отчет „ Финансовите мини “.

Фокусът на отчета „ Финансовите мини “ попада върху компаниите, които построяват енергийния бизнес на Христо Ковачки. Общо с името на Христо Ковачки се свързват сред 150 и 160 компании с най-различна активност. Те постоянно менят функциите си в този самобитен холдинг, тъй че следенето на техните взаимовръзки е мъчно. Анализът се лимитира върху главните финансови индикатори за интервала 2007 – 2016 година на 19 сдружения, избрани като „ въглищната мрежа “ на „ Ковачки “. В това число влизат три електроцентрали, осем топлофикации и осем мини. Те съставляват индустриалното звено, генераторът – както на доходи и облаги, по този начин и на замърсяване. „ Финансовите мини “ демонстрира обществените и стопански проблеми, зародили в следствие от работата на тези предприятия. В същото време подчертава и върху банковите институции, финансирали покупко-продажбите с тях. Става дума за главно български банки, като Първа капиталова банка (ПИБ), която Европейската комисия в документа за Европейския учебен срок категорично уточни поради ниското качество на корпоративните ѝ заеми.

Анализът на икономическaта активност на компаниите демонстрира, че фокусът им е върху продажбата на електрическа енергия и „ асимилиране “ на вероятните енергийни държавни дотации, се споделя още в известието.

Към 31.12.2016 година те са с обща задлъжнялост от 1.112 милиарда лева и насъбрана загуба от 377 млн. лева (рекорд в това отношение държи „ Брикел” ЕАД със 125 млн. лева насъбрана загуба).Тази стойност е почти равна на сумата на финансовите резултати за интервала 2007-2016 година Тоест, икономическата група заявява, че работи на загуба. Фактът, че тези предприятия регистрират загуби, закономерно се отразява в доста ниски данъчни отговорности. В продължение на 10 години, 19-те компании са платили минус 9.176 млн. лева налози. Тоест, налозите за тях не са разход, а чист доход. Резултатът е, че в счетоводно отношение страната субсидира с налози групата на „ Ковачки “, вместо да получава корпоративен налог от действието ѝ.

„ Проведеното от нас следствие има за цел да освети огромна част от тъмните практики, които поддържат въглищния бранш у нас на системи. Това се случва с поддръжката на страната, която разрешава на едни от най-замърсяващите централи да продължат да работят. Старите и амортизирани централи от групата на Ковачки нямат място в енергийната система на страната. Те няма да могат да дават отговор на новите екологични правила.”, разяснява Деница Петрова от „ Грийнпийс”-България.

Общото умозаключение от следствието сочи, че сега предприятията на групата „ Ковачки” се държат на доизживяване. Ще има последователно евакуиране от най-проблемните в екологично и трудово отношение индустриални активи.

„ Въглищната промишленост върви към своя натурален залез. Нека не разрешаваме на общностите, които са изиграли основна роля в производството на силата ни, да изчезнат дружно с въглищата. Хората, които работят в бранша и тези, които живеят във въглищните райони имат потребност от поддръжка, с цел да реализиран обективен и допустимо най-безболезнен преход. Колкото повече изчакваме, толкоз по-труден ще става този преход,” добавя Теодора Стоянова от организацията.

На финала в виталния цикъл на един замърсен бизнес, хиляди хора са принудени да търпят безчовечен условия на труд, мизерно възнаграждение и систематично оскърбление, единствено тъй като държавните органи дават приоритет на съответни финансови ползи пред потребностите от развиване на районите.

Тази „ въглищна империя” става обект на по-задълбочено следствие след повече от 10 години от основаването си. Заключенията от отчета приказват ясно: скритите притежатели на този замърсен бизнес са единствено единият от виновниците, разясняват още от " Грийнпийс " - България.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР