Задълбочено пазарно проучване ще реши съдбата на най-важната телеком сделка

...
Задълбочено пазарно проучване ще реши съдбата на най-важната телеком сделка
Коментари Харесай

КЗК започва задълбочено проучване на сделката за Булсатком

Задълбочено пазарно изследване ще реши ориста на най-важната телеком договорка в България от години насам - тази за " Булсатком ". Комисията за защита на конкуренцията не пусна " по бързата писта " придобиването на телевизионния и интернет снабдител от United Group, която у нас има и Vivacom и " Нова Броудкастинг Груп ".

Становищата, събрани от Комисия за защита на конкуренцията, демонстрират сериозна съпротива против договорката, като дори втората най-голяма частна телевизия у нас видя риск за съществуването си в нея.
 Собственикът на Vivacom United Group купува Булсатком
Собственикът на Vivacom купува Булсатком

Компанията стъпи на българския пазар през 2020 година с придобиването на Vivacom

Сюжетът докара до същинска война в бранша, защото анонсът за покупката пристигна след година, в която към " Булсатком " събития не липсваха - закъсалата компания беше закупена от Спас Русев (бивш притежател на Vivacom) с финансиране от United Group, а по-късно инфраструктурата ѝ отиде във Vivacom и United Towers.

Конкурентите на телекома още преди месеци твърдяха, че става дума за " пълзящо " придобиване на водещия по това време ефирен снабдител у нас - изказване, което актуалният кандидат-купувач отхвърляше.

" Недопустима надменност ": Конкурентите на Vivacom нападнаха договорката за " Булсатком "

A1 упрекна Комисия за защита на конкуренцията в колебливост, дружно с Yettel ще оспорват придобиването

Как ще се отрази на пазара?

Сега мненията на останалите пазарни играчи повтарят техните неведнъж заявявани тези. " Виваком България и Булсатком ще се възползват от конкурентното преимущество да обезпечат стратегиите на Нова Броудкастинг в пакетите без нужда от договаряния и при основни отстъпки за разпространяването, а двете предприятия от своя страна ще обезпечат на Нова Броудкастинг Груп достъп до 60% от пазара на дребно. Това ще направи телевизионният оператор на практика самостоятелен от своите клиенти (платформените оператори), което значи, че може да дефинира едностранно цените за разпространяване на стратегиите, без ефикасен конкурентен напън от съперници и клиенти ", показват в своята позиция от Yettel България.

Телекомът има опасения и по отношение на евентуалната централизация на контрола върху мрежите и пасивната инфраструктура.

" В сегашния случай съществуването на владичество се удостоверява и от структурата на пазара след реализиране на договорката, при която А1 България ще има към 20-25% пазарен дял, а всички други пазарни играчи отвън Виваком/Булсатком ще имат не повече от 15-20%. Този общ пазарен дял на голям брой на брой, най-вече районни и местни (около 240 по данни на КРС) предприятия, няма да им даде опция нито независимо, нито взаимно, да упражняват какъвто и да е конкурентен напън върху пазарния водач ", пишат от A1 България.
 Съдът не даде на United Group инфраструктурата на
Съдът не даде на United Group инфраструктурата на " Булсатком " - към този момент

Комисия за защита на конкуренцията не е дала никакви претекстове за какво решението ѝ в интерес на договорката е с авансово осъществяване

Опасения, че известното наличие на " Нова Броудкастинг Груп " ще се предлага на неконкурентни за по-малките снабдители условия изричат и " Върджин Груп България ", Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори и синдикалната организация на КТ " Подкрепа " в " Булсатком ".

" На районно равнище ще се ускори наклонността за отпадане на участници, заради невъзможността да оферират конкурентни услуги, да влагат в създаване и възстановяване инфраструктурата и да се конкурират дейно с Виваком България ", уверени са от БАБТО.

Може ли bTV да изчезне

Интересен подробност в границите на събраните мнения е опасението на " БТВ Медиа Груп ", че " обединената (от сделката) група би могла да прекрати излъчването на всички или на някои от телевизионните стратегии на бТВ и/или да употребява повишената си пазарна мощ на покупател в връзките си с бТВ, с цел да наложи неравнопоставени и неизгодни търговски условия, в това число цени, в своя изгода и в интерес на обвързваното си дружество Нова ".

Това допускане не е изцяло случайно. По информация на Money.bg най-малко на два пъти през последните години е имало риск поради неуредени връзки сред фирмите, каналите на bTV Media Group да станат недостъпни за клиентите на Vivacom - само че след тежки договаряния излаз е бил намиран.
 bTV с две промени във висшия управителен екип на медията
bTV сменя основни висши мениджъри

Позицията шеф " Програма " се поема от Апостол Пенчев

" За бТВ достъпът до 60% от евентуалната публика в страната би имало сериозно значимо значение и без този достъп бТВ не би могло да действа като ефирен оператор, защото ще бъде сложено в неспособност да извършва рекламните си контракти и да доставя обезпечените по тези контракти рейтинг точки. Това от своя страна ще ограничи значително потенциала му и ще понижи фрапантно приходите му ", акцентират от медийната група.

Те означават, че ограничението на достъпа е евентуално рентабилна тактика поради цената на пазара на телевизионна реклама и разпространяване на ТВ стратегии на едро, където bTV би била отслабена като съперник. Не липсват и опасения, че при придобиването на " Булсатком " купувачът ще получи достъп до сензитивна комерсиална информация.

Какво взема решение Комисия за защита на конкуренцията

" Комисията регистрира събитието, че вследствие на плануваната договорка новата група има евентуална опция да ограничи достъпа на съперници надолу по веригата, в случай че посредством ограничение на достъпа до личните си артикули или услуги нагоре по веригата може да повлияе отрицателно във връзка с цените или качеството на общата наличност на индустриални запаси на пазара надолу по веригата ", пишат от Комисия за защита на конкуренцията.

Според антимонополния орган оценяването на възможни отвесни резултати може да стане единствено след проучване на пазарната позиция на " Нова " на база доходи, публика по типове стратегии, канали на разпространяване и така нататък

Що се отнася до пазара на дребно, Комисия за защита на конкуренцията вижда индикации, че договорката " би могла да попречва ефикасната конкуренция ".

" Комисията смята, че е належащо в границите на задълбочено изследване да извърши оценка до каква степен участниците в нотифицираната централизация се явяват близки съперници. Също по този начин е належащо да се обясни и методологията за установяване размера на пазара общо, в това число и всяко допустимо сегментиране на пазара в продуктов аспект, с цел да се отрази допустимо най-достоверно пазарното състояние на участниците в концентрацията и техните съперници, респективно да се оцени резултата на договорката върху конкурентната среда ", написа още в решението.

То не предстои на обжалване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР