Задълбочаващата се криза с лекарствата стигна до Народното събрание, съобщи

...
Задълбочаващата се криза с лекарствата стигна до Народното събрание, съобщи
Коментари Харесай

Депутати свикват спешни срещи заради дефицит на лекарства у нас

Задълбочаващата се рецесия с медикаментите стигна до Народното събрание, заяви Lupa.bg. От няколко месеца в аптечната мрежа в страната липсват всевъзможни лекарства за лекуване в това число на деца, което накара групата на Демократична България в лицето на Елисавета Белобрадова, Кремена Кунева и някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов да стартират да нищят тематиката с редица въпроси към служебната изпълнителна власт.  
Междувременно в обществените мрежи майки на дребни деца, попаднали в лапите на вирусите, сигнализират за фрапираща липса на съществени медикаменти - включително температуропонижаващи, суспензии за инхалации при астматици, както и антибиотици.
През последните седмици стартира всеобщо приключване на антибиотиците за деца, на фона на настъпващата стрептококова зараза в детските градини и учебни заведения, почернила Англия с 16 смъртни случая на малчугани единствено за последните 20 дни. В същото време суспензиите за бактериите у нас са лимитирани и някои от групите антибиотици към този момент липсват по складовете. Популярни антипиретици също мъчно се намират, а родители започнаха да се презапасяват с по няколко опаковки. 
Същото касае и пациенти, приемащи лекарства по така наречен зелени предписания. Там също от месеци липсват съществени и известни медикаменти, а вносът е мощно стеснен. Опитите на медията ни да се свърже с някои от фирмите, произвеждащи медикаментите, удари на камък.
Нито представителството на Файзер, нито това на ГлаксоСмитКлайн, нито на АстраЗенека не отговори на запитванията ни, неведнъж отправени. Същото важи и за един от огромните вносители и дистрибутори в аптечната мрежа - " Фьоникс Фарма ". И това на фона на неотговарящите на стационарните телефони представители на връзките с обществеността на служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев. 
Той към този момент е декларирал пред отрасловата комисия в Народно събрание, че щял да изготви логаритъм за деяние и съответни стъпки за минимизиране на следствията от лекарствения недостиг. Но през това време хиляди деца, нуждаещи се от инхалации, повалени от куп подли вируси, в това число RSV, аденовируси, шарки, бактериози, риновируси, парагрип, настъпваща инфлуенца и коронавирус остават без съответно лекуване. 
Оказва се, да вземем за пример, и че част от препаратите, налични по складовете, са изтеглени от там за болничните аптеки. Това касае и приемът на нискодозови хепарин, от който голям брой бременни дами с проблеми на коагулацията като тромбофилия се нуждаят, с цел да износят плодовете в утробите си. 
Депутатката от Демократична България Кремена Кунева заяви този следобяд, че в четвъртък следва среща със заместника на Меджидиев - доктор Александър Златанов по тематиката. " Въпросите към Министерство на здравеопазването по реда на Парламентарния надзор са ясни, само че с изключение на да се питаме какво не е наред и вършим ли нещо, считам за извънредно значимо незабавното оперативно деяние за решение на казуса ", посочи тя. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР