Задълбочаване на сътрудничеството в областта на чистата енергия, дигиталната свързаност

...
Задълбочаване на сътрудничеството в областта на чистата енергия, дигиталната свързаност
Коментари Харесай

България и Долна Австрия ще задълбочат сътрудничеството си в областта на чистата енергия и сближаването на общините

Задълбочаване на съдействието в региона на чистата сила, цифровата съгласуваност и доближаването на общините бяха измежду главните тематики на срещата през днешния ден сред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и министър-председателя на австрийската провинция Долна Австрия Йоханна Микл-Лайтнер.

„ Долна Австрия е измежду значимите търговски сътрудници на България, провинцията е измежду огромните вложители у нас в региона на енергетиката, строителството и търговията – акцентира министър Захариева. - Обсъдихме опциите за бъдещо съдействие в браншове като дигитализацията и високите технологии, развиването на връзките сред общините. “

Екатерина Захариева посочи обстоятелството, че единствено преди дни кметовете на Бургас, Велико Търново и Враца са посетили Долна Австрия, с цел да показват опциите за вложения в техните общини.

България и Австрия споделят близки позиции по значими въпроси от дневния ред на Европейския съюз, акцентира първият ни посланик. „ И двете страни поддържат кохезионната политика, която е извънредно значима за нас и би трябвало да бъде непокътната, би трябвало да защитим идващия бюджет на Европейски Съюз, уверени сме в нуждата от спомагателни средства за запазване на външната граница “, съобщи Захариева. Тя добави, че Йоханна Микл-Лайтнер в качеството си на вътрешен министър на Австрия през 2016 година сама се е убедила в положителното запазване на нашата граница.

Обща е поддръжката на двете страни и за европейската вероятност на страните от Западните Балкани, както и за техните промени, с цел да могат да бъда подготвени за участие в Европейски Съюз, акцентира външният министър.

„ Благодаря за топлото посрещане и за положителното съдействие сред България и Долна Австрия – сподели Йоханна Микл-Лайтнер. – За нас поддръжката за Балканите е от изключително значение, тъй като това е поддръжка за сигурността. Знаем, че районите могат да се развиват единствено тогава, когато има съвременна инфраструктура, в която би трябвало да влагаме “. Тя оцени високо постигнатото в Пловдив като Европейска столица на културата 2019 година и показа вярата си Долна Австрия да почерпи опит от нас с кандидатурата на нейната столица Санкт Пьолтен през 2024 година

Провинция Долна Австрия е с население от 1,6 млн. души и е втора по населеност след Виена. Над 20 компании от провинцията развиват активност в България – в региона на енергетиката, строителството, търговията, хранително-вкусовата индустрия. За 2018 година размерът на износа на артикули от Долна Австрия за България възлиза на 127 млн. евро, а вносът - на 75 млн. евро, оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР