Задълбочаване и разширяване на сътрудничеството между Пловдив и Шънджън обсъдиха

...
Задълбочаване и разширяване на сътрудничеството между Пловдив и Шънджън обсъдиха
Коментари Харесай

Искаме инвестиции от Шънджън в Тракия икономическа зона

Задълбочаване и разширение на съдействието сред Пловдив и Шънджън разискаха по време на диалог заместник-кметът на Община Пловдив Розалин Петков и делегация от китайския град. Те са на посещаване в България в границите на работната среща на регионалните шефове по линия на Инициативата за съдействие сред страните от Централна и Източна Европа и Китай (Инициатива 16+1), която се организира от 18-и до 20-и октомври.

„ Тъй като Пловдив е побратимен град на Шънджън, когато ние сме тук, се усещаме като вкъщи си “, съобщи Хушан Уан, заместител общоприет секретар на Общинското национално посланичество.

Той изясни, че въпреки градът им да е относително млад и с нова история, бързото му икономическо развиване се дължи на отворената политика на китайското държавно управление.

Факт е и че разполага с второто по натовареност пристанище за контейнеровози в Китай след Шанхай, а 3 от 5-е най-големи предприятия в страната се намират в Шънджън.

На срещата бяха разисквани опциите за увеличение на китайските вложения в Тракия икономическа зона (ТИЗ).

Заместник-кметът Розалин Петков уточни, че ТИЗ е най-бързоразвиващата се в България и Югоизточна Европа с над 140 работещи предприятия, а неотдавна беше открит и интермодалния терминал за смесен транспорт на контейнерни товари от тирове с железопътен превоз. Това обезпечава по-голяма успеваемост на товаропотока от Централна и Западна Европа към Близкия Изток и Китай.

„ За нас България и в частност Пловдив има значима роля във връзка в провежданата политика „ Един пояс, веднъж “ (пътят на коприната) “, добави господин Уан и посочи, че Шънжън е град на нововъведенията. Той увери, че ще работят за увеличение на китайските туристи и Пловдив и създаване на директна авиолиния Китай - България. /Марица.бг
тагове инвастиции тракия икономичаска зона  Искаме вложения от Шънджън в Тракия икономическа зона
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР