Задълбочава се политическата криза в Италия - премиерът Джузепе Конте

...
Задълбочава се политическата криза в Италия - премиерът Джузепе Конте
Коментари Харесай

Италианският премиер подаде оставка

Задълбочава се политическата рецесия в Италия - министър председателят Джузепе Конте разгласи, че подава оставка. Преди това той държа близо едночасова тирада пред Народното събрание, в която за следващ път упрекна вицепремиера Матео Салвини за краха на ръководещата коалиция.


Политическата рецесия в Италия се зароди, откакто вицепремиерът и водач на партия " Лига " Матео Салвини разгласи, че поставя завършек на обединението с антисистемното придвижване " Пет звезди " на Луиджи ди Майо. Така, на процедура, Салвини отдръпна поддръжката си от кабинета " Конте " и прикани за избор на съмнение към държавното управление, който обаче не се състоя.

Вместо това, италианците чакаха днешната тирада на премиера Джузепе Конте да даде отговор на въпроса по какъв начин ще се развие обстановката и ще има ли предварителни избори. Преди да разгласи оставката си, 54-годишният професор по право, който не е член на нито една от двете ръководещи партии, уточни Матео Салвини като единствен провинен за създалата се рецесия.
Джузепе Конте, министър председател на Италия: Решението на Салвини да постави завършек на обединението се отрази съществено на стопанската система и публичния живот в страната. Той потвърди, че единственото, което го вълнува, е неговият персонален интерес и просперитетът на неговата партия. Постави тях пред богатството на италианците. Меко казано необичайно е да искаш избор на съмнение към държавното управление, само че да продължаваш да имаш министри в кабинета.
Сега вероятните сюжети са няколко - в случай че кабинетът не издържи на вота на доверие, решението отива в ръцете на президента Серджо Матарела. Той може да разпореди на Конте нов мандат за сформиране на държавно управление. Има възможност за нова коалиция - придвижването " Пет звезди " и Демократическата партия, в която се завърна някогашният министър председател Матео Ренци. И двете партии са дали поръчка, че биха подкрепили Конте, само че не е несъмнено, че биха се коалирали. Ако нито една партия не успее да сформира държавно управление, то Италия ще се насочи към предварителни парламентарни избори единствено година и два месеца след преходните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР