Задачата за съставяне на правителство в този фрактуриран парламент, с

...
Задачата за съставяне на правителство в този фрактуриран парламент, с
Коментари Харесай

„Демократична България“ ще подкрепи правителство, което може да се справи с корупцията

„ Задачата за сформиране на държавно управление в този фрактуриран парламент, с толкоз доста разграничителни линии и с такава комплицирана политическа аритметика и геометрия, явно е комплицирана. Ние обаче сме дали обещание на нашите гласоподаватели и мисля, че цялото общество чака да бъде образувано държавно управление не непременно, а такова, което в действителност може да промени България “. Това съобщи в декларация от трибуната на Народното събрание ръководителят на ПГ „ Демократична България “ Христо Иванов.

„ Ключовото разбиране за нас е корупцията. Корупцията е това е, с което държавното управление би трябвало да може се оправи. За нас това ще бъде теста по какъв начин да оценим дали държавното управление заслужава поддръжка или не ", добави той.

Иванов още веднъж напомни, че думата корупция се повтаря 24 пъти в отчетът на Държавния департамент на Съединени американски щати за капиталовия климат в България.

„ Казват ни го нашите сътрудници от Съединени американски щати с интервенцията по Магнитски. Корупцията в България не е просто въпрос на капиталов климат и прекъсване на краденето на еврофондове и бюджетни средства, тя е фундаментален проблем на националната сигурност и унищожава институциите и републиката. Ние за това я слагаме като крайъгълен камък на нашия метод във връзка с сформиране на държавно управление. Ще подкрепим държавно управление и ще работим за държавно управление, което ще се оправи с подобен проблем “, разяснява съпредседателят „ Демократична България “.

Той съобщи, че прави оценка високо инициираните от „ ИТН “ диалози, само че на този стадий тези диалози не са ориентирани към реализиране на съглашение и се водят без оповестени имена, с цел да може да се реши дали поръчки, които се вършат, са корав политически ангажимент и дали хората, които се оферират, могат да осъществят тези поръчки.

„ В диалозите бе включено Движение за права и свободи. Това не е нещо, на което от „ Демократична България “ ще погледнем като на безпроблемно. Ние неведнъж призовахме формулата за бъдещото ръководство да стъпва на воля да се обезпечи ръководството, а освен държавното управление. Управлението е развой, а държавното управление е просто един състав на кабинет, който се гласоподава еднократно. “, разяснява Иванов.

По думите му ръководството би трябвало да има опция да предлага решителна стратегия в парламентарна настройка, която може да обезпечи отдалеченост от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

„ Ако някои в случай че някой желае в действителност поддръжката на „ Демократична България “, в случай че някой желае тя да бъде не просто смокинов лист, заслон, а сътрудник, за което ние сме подготвени, персоналният състав на кабинета да бъде селекциониран доста деликатно от хора, които притеглят доверие, а не слагат въпроси “, сподели Иванов.

Той разясни, че от „ Демократична България “ не оферират лични номинации, само че уточни, че  има хора в служебното държавно управление, които притеглят голямо доверие, давайки за образец - Кирил Петков, Асен Василев, проф. Денков. „ Не разбирам за какво не се прави изпитание да бъдат интегрирани в подобен кабинет “, добави Иванов.

„ На второ място за нас ще бъде доста значимо това държавно управление да има явен програмен ангажимент с няколко тематики, свързани с  опцията българската държавност да бъде освободена от корупцията. Това включва явен политически ангажимент на най-високо равнище за промяна на правораздаването посредством смяна на Конституцията, колкото и комплицирано да е това. На второ място, би трябвало да имаме обща визия и тя да бъде споделена от парламентарната настройка, която ще поддържа това държавно управление, за изчистване на регулаторите един по един от „ корупционни калиники “. На трето място, службите би трябвало да бъдат изчистени. Трябва да използван ограничения за изчистване на финансовата система от „ мръсни пари “ и да приемем ограничения за възобновяване на българския енергиен суверенитет. “, сподели той.

От политическата мощ чакат и стратегия за справяне със идната коронавирус вълна.

Иванов съобщи, че  „ Демократична България “ още през днешния ден ще стартира събиране на подписи за анкетна комисия, която да следи използването на ограниченията по " Магнитски ", да отговори на въпросите за какво и по какъв начин българските органи са " проспали " 700 млн.лв от хазарт, по какъв начин Делян Пеевски е получил статут на недостижим до момента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР