Задача от националното външно оценяване по Български език и литература

...
Задача от националното външно оценяване по Български език и литература
Коментари Харесай

Езиковед: Седмокласниците не са подготвени за изискванията към тях

Задача от националното външно оценяване по Български език и литература за седмокласници провокира плевел спор. Той идва от изписването на думата „ елементарно портативна ” - една или две думи са, когато се отнася за бутилка. ”Спорната задача от изпита по БЕЛ за седмокласниците не е правилно сложена и те са изпаднали в една нелека обстановка ”.
Това съобщи езиковедът от Софийския университет доцент Владислав Миланов пред бТВ.

„ Седмокласниците учат избрания, с които се занимават студентите по българска лингвистика в трети курс в университета. Учат комплицираните глаголни времена, градежа на изречението и типовете фрази. Но учениците не учат това, което на следващия ден ще им би трябвало в живота, а точно да бъдат грамотни”, разяснява доцент Владислав Миланов.

Става дума за 17-та задача, в която на учениците е даден текст, в който да открият 14 неточности. Много деца обаче намират спомагателна неточност тъкмо в тази дума. Според правописния речник думата „ леснопреносим” се написа слято, посочи доцент Миланов.

По думите му обаче казусът със слятото, полуслятото и разделното писане в българския език е доста сериозен и при редица думи има опция да бъдат изписвани както слято, по този начин и разделно. Това обаче седмокласниците нямало по какъв начин да знаят.

Според него не се обръща внимание на диктовките в учебно заведение и се оказва, че от учениците се изискват неща, за които не са готови.

„ Поздравявам всички тези седмокласници, които са се справили със задачата и съм сигурен, че не са малко. Не бива обаче да ги слагаме в такава обстановка, тъй като това не е обект на тяхното образование. Учебниците им на никое място не слагат акцент върху правописа”, съобщи още езиковедът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР